Star Wars: Rebels 📺

2021-02-20

Star Wars: Rebels gikk på Disney XD (tror jeg) i perioden 2014-2018, to år etter at Disney kjøpte Lucasfilm. En animasjonsserie som Star Wars: The Clone Wars, så forteller Rebels oss historien om Ezra, Hera, Zeb, Sabine, Kanan, Chopper og en kjenning fra Clone Wars, klonesoldaten Rex. Som farter rundt i galaksen på skipet Ghost (som jeg faktisk synes er det tøffeste og mest praktiske skipet i denne galaksen). Og ja, Dave Filoni er blant de som står bak denne serien også.

Kanan er en av de få overlevende jedier etter Order 66, mens Ezra er en foreldreløs gutt fra Lothal som viser tegn på å kunne bruke Kraften som kommer i kontakt med opprørergjengen på Ghost. Serien er lagt til etter Order 66 (naturligvis) og at Imperiet har blitt en ting, men før A New Hope.

I motsetning til Clone Wars, så føles denne serien til tider litt mer brutal (litt overraskende med tanke på at den gikk på en Disney kanal). Den forteller også en mer spennende og interessant historie. Forløpertrilogien på film har jo sine problemer (den forteller historien om hvordan Anakin Skywalker ble til Darth Vader på en fryktelig kjedelig og dårlig måte). En del sier at Clone Wars forteller denne historien bedre, som skrevet før er jeg uenig i det.

I Rebels derimot er vi ikke bundet på samme måten til historien ellers. Animasjonsserien Clone Wars var jo bundet av filmene. Rebels er jo også det, men har i det minste friheten til å velge nye rollefigurer som vi ikke kjenner til. Selv om enkelte gamle helter dukker opp. Som f.eks Ahsako Tano. Og Rex. Og Lando. Så er fortsatt serien litt mer fristilt til å utforske universet. Noe jeg har hatt lyst til lenge. Fortell historier som ikke bare handler om Skywalker eller Palpatine. Det er en stor galakse. Og mange tusen år med historie. Og i motsetning til filmer på 2 timer, så kan en serie gjerne avsette en episode til litt nostalgi, som jeg alt i alt mener er det største problemet med de nye filmene (det må påpekes at The Last Jedi er en favoritt, men det var etter den vi virkelig fikk min-kjærlighet-og-oppfatning-av-Star-Wars-er-bedre-og-mer-korrekt-enn-din diskursen). Posten om TRoS ligger er fortsatt på kladdestadiet, men kortversjonen fra Årets er jo som følger:

Jeg lot meg underholde, og det er ting jeg liker og misliker med den. Men for å si det sånn, jeg håper vi endelig er frigjort fra nostalgiens kjettinger og at vi kan få nye spennende eventyr med Rey, Poe, Finn, BB-8, Chewbacca et al. Og at vi får de før 2051. Og vi trenger ikke flere planetdrepende farer.

For en måned siden skrev jeg om vanskeligheten det må være å lage hovedfigurer som av fortellermessige årsaker skal balansere mellom det onde og gode. Og at i hovedsak klarte man det ikke med hverken Anakin og Ezra.

En ting er i alle fall sikkert, Anakin og Ezra er like irriterende personligheter.

Etter å ha sett ferdig serien så må jeg endre oppfatningen min av Ezra. De klarte å endre personligheten såpass at han ikke var irriterende når serien sluttet.

Rebels hadde også en del andre gode figurer som føles som gode Star Wars karakterer. Grand Admiral Thrawn er jo fra bøkene til Timothy Zahn, ypperlig brakt til liv med stemmen til Lars Mikkelsen og The Grand Inquisitor.

Alt i alt en ypperlig serie.