Star Wars: Rebels đŸ“ș

2021-02-20

Star Wars: Rebels gikk pÄ Disney XD (tror jeg) i perioden 2014-2018, to Är etter at Disney kjÞpte Lucasfilm. En animasjonsserie som Star Wars: The Clone Wars, sÄ forteller Rebels oss historien om Ezra, Hera, Zeb, Sabine, Kanan, Chopper og en kjenning fra Clone Wars, klonesoldaten Rex. Som farter rundt i galaksen pÄ skipet Ghost (som jeg faktisk synes er det tÞffeste og mest praktiske skipet i denne galaksen). Og ja, Dave Filoni er blant de som stÄr bak denne serien ogsÄ.

Kanan er en av de fÄ overlevende jedier etter Order 66, mens Ezra er en foreldrelÞs gutt fra Lothal som viser tegn pÄ Ä kunne bruke Kraften som kommer i kontakt med opprÞrergjengen pÄ Ghost. Serien er lagt til etter Order 66 (naturligvis) og at Imperiet har blitt en ting, men fÞr A New Hope.

I motsetning til Clone Wars, sÄ fÞles denne serien til tider litt mer brutal (litt overraskende med tanke pÄ at den gikk pÄ en Disney kanal). Den forteller ogsÄ en mer spennende og interessant historie. ForlÞpertrilogien pÄ film har jo sine problemer (den forteller historien om hvordan Anakin Skywalker ble til Darth Vader pÄ en fryktelig kjedelig og dÄrlig mÄte). En del sier at Clone Wars forteller denne historien bedre, som skrevet fÞr er jeg uenig i det.

I Rebels derimot er vi ikke bundet pĂ„ samme mĂ„ten til historien ellers. Animasjonsserien Clone Wars var jo bundet av filmene. Rebels er jo ogsĂ„ det, men har i det minste friheten til Ă„ velge nye rollefigurer som vi ikke kjenner til. Selv om enkelte gamle helter dukker opp. Som f.eks Ahsako Tano. Og Rex. Og Lando. SĂ„ er fortsatt serien litt mer fristilt til Ă„ utforske universet. Noe jeg har hatt lyst til lenge. Fortell historier som ikke bare handler om Skywalker eller Palpatine. Det er en stor galakse. Og mange tusen Ă„r med historie. Og i motsetning til filmer pĂ„ 2 timer, sĂ„ kan en serie gjerne avsette en episode til litt nostalgi, som jeg alt i alt mener er det stĂžrste problemet med de nye filmene (det mĂ„ pĂ„pekes at The Last Jedi er en favoritt, men det var etter den vi virkelig fikk min-kjĂŠrlighet-og-oppfatning-av-Star-Wars-er-bedre-og-mer-korrekt-enn-din diskursen). Posten om TRoS ligger er fortsatt pĂ„ kladdestadiet, men kortversjonen fra Årets er jo som fĂžlger:

Jeg lot meg underholde, og det er ting jeg liker og misliker med den. Men for Ä si det sÄnn, jeg hÄper vi endelig er frigjort fra nostalgiens kjettinger og at vi kan fÄ nye spennende eventyr med Rey, Poe, Finn, BB-8, Chewbacca et al. Og at vi fÄr de fÞr 2051. Og vi trenger ikke flere planetdrepende farer.

For en mÄned siden skrev jeg om vanskeligheten det mÄ vÊre Ä lage hovedfigurer som av fortellermessige Ärsaker skal balansere mellom det onde og gode. Og at i hovedsak klarte man det ikke med hverken Anakin og Ezra.

En ting er i alle fall sikkert, Anakin og Ezra er like irriterende personligheter.

Etter Ä ha sett ferdig serien sÄ mÄ jeg endre oppfatningen min av Ezra. De klarte Ä endre personligheten sÄpass at han ikke var irriterende nÄr serien sluttet.

Rebels hadde ogsÄ en del andre gode figurer som fÞles som gode Star Wars karakterer. Grand Admiral Thrawn er jo fra bÞkene til Timothy Zahn, ypperlig brakt til liv med stemmen til Lars Mikkelsen og The Grand Inquisitor.

Alt i alt en ypperlig serie.