The Last Jedi 🍿

2019-12-17

I begynnelsen av 2018 skrev jeg fÞlgende som fÞrste punkt under «Film» for mine hÞydepunkter fra 2017.

Årets hĂžydare var jo selvsagt The Last Jedi, som jeg har planlagt Ă„ skrive litt mer om pĂ„ egen hĂ„nd. Men 8–10 tomler opp for den

Det er kanskje pÄ tide Ä skrive noen ord om den etter Ä ha et gjentitt av den og forlÞperen The Force Awakens, som om verden har ventet pÄ min mening. Nah. Men jeg har lyst Ä skrive litt lell, for min egen del. Og det passer jo greit med tanke pÄ at denne trilogien fÄr sin slutt i morgen. Vel, jeg antar at det er slutten for disse rollefigurene. Kanskje. Disney+ endrer jo litt pÄ den kalkylen.

Men fÞrst, som sitert sÄ ga jeg den alle mine tomler og seks til Ätte ikke-eksisterende til filmen. Og det mener jeg fortsatt. FÞr jeg sÄ den pÄ kino var navnet og porgs det eneste jeg visste om den. Sistnevnte fordi det var en dag eller to at det var et et populÊrt meme pÄ Twitter.

Det kan hende jeg husker detaljene feil, men pÄ en av podcastene til The Incomparable om filmen, sÄ sa John Siracusa noe som jeg bet meg merke i. Hans stÞrste problem med de to filmene frem til da var at selv om vi elsker de gamle karakterene Luke, Leia og Han, sÄ har de tatt uforholdsmessig stor del av filmene, tid som burde ha blitt brukt til de nye karakterene det er tenkt at vi skal bry oss i fremtiden. I stedet har det delvis blitt en nostalgitripp der vÄre gamle helter fÄr en ganske stor plass, dog stykkevis og delt. Litt av problemet er at vi mÄtte vente over tre tiÄr for Ä fÄ fortsettelsen pÄ den originale historien.

Ikke at all nostalgi er dÄrlig.

SÄ nÄr Han og Chewie gÄr ombord i Millenium Falcon i The Force Awakens eller nÄr Han og Leia mÞtes senere i filmen og snakker om at Han sÄ han, sÄ skjÞnner man at det har vÊrt et levd liv siden The Return of the Jedi med sine gleder og sorger. Gleder og sorger vi som publikum mÄ dikte opp i vÄre egne tanker. Eventuelt vente pÄ Disney+ serien.

Visstnok var planen at VII skulle vÊre Han sin film, VIII Luke sin film og IX skulle vÊre Leia sin film. Noe som naturligvis ikke gÄr nÄ, slik av VIII pÄ sett og vis ble Luke & Leia sin film. Det er like vel greit at historien om vÄre tre helter fra den originale trilogien pÄ sett og vis er fortalt ferdig, slik at vi forhÄpentligvis kan fokusere pÄ vÄre tre nye helter (eller er det fire nÄ).

Noen favorittĂžyeblikk

Let the past die, kill it if you have to

  • Jeg likte Ă„pningsscenen. Litt mer humor enn vanlig, men WW2 vrien med saktegĂ„ende bomberomskip var interessant.
  • At Luke kastet lyssabelen vekk.
  • Vemodigheten nĂ„r Luke skjĂžnte at Han ikke var mer.
  • NĂ„r Leia forsvinner ut i verdensrommet (og jeg tenker «er det sĂ„nn de avslutter det med henne»).
  • FĂžlelsen nĂ„r hun bruker kraften og kommer seg tilbake til krysseren.
  • Igjen, vemodet Luke fĂžler nĂ„r han gĂ„r ombord i Millenium Falcon.
  • «You went straight to the dark»
  • De tre variantene om hva som skjedde mellom Luke og Kylo i tempelet.
  • Scenen mellom Luke og Yoda.
  • HYPERSPACEKAMIKAZE
  • TRONROMMET, ALL OF IT.
  • Join me.
  • Blikket til Leia nĂ„r hun titter ut gjennom den Ă„pne portdĂžra pĂ„ Crait.
  • Scenen med Luke og Leia.
  • BĂžrsting av skulder.
  • Å se restene av opprĂžret ombord Millenium Falcon.

En fryktelig vakker film etter min mening.

PÄ siste punkt er det i alle fall interessant Ä tenke pÄ hvordan historien skal komme fra restene ombord i Millenium Falcon til noe som skal kjempe mot First Order igjen.

This is not gonna end the way you think it is

Er filmen uten feil. Selvsagt ikke. Filmen var kanskje litt lang. Den sakte forfÞlgelsen fÞltes litt statisk, og ikke sÄ veldig spennende. Den lider kanskje litt under av at alle vÄre nye helter skal fÄ sin del av historien.

Det finnes legitim kritikk av The Last Jedi. Men mye legitim kritikk druknes jo i stÞy fra troll og fans som er like modne som Kylo Ren. F.eks nÄr noen av en eller annen forkvaklet grunn lager en versjon som klipper ut alle scener med kvinner i.

Det er ogsÄ kanskje greit Ä fÄ Star Wars revet lÞs fra mytologien rundt Skywalker og hvem faen det skal vÊre som skal bringe balanse til TEH FORCE, fordi den i det lange lÞp ikke er sÄ interessant. For det er jo ikke som om kraften, jediene og sithene er en ny ting i denne galaksen, da virker det rart som om det er kun en person ene eller gang som skal skape balanse. I sÄ mÄte var jo Lukes pauli ord om jedienes feilgrep veldig forfriskende.

Og overstÄende avsnitt fikk seg muligens et lite skudd for baugen nÄr teaser trailer for IX ble vist og tittel avslÞrt. The Rise Of Skywalker. Det fÞles ikke som en tittel som indikerer at man skal bort fra Skywalker-mytologien. Som kanskje bare er en ting som bare jeg Þnsker.

Og teaseren er fortsatt det eneste jeg har sett av bilder fra TROS.

She drowned in moonlight, strangled by her own bra

SÄ nÄ er jeg veldig spent pÄ hva JJ skal gjÞre med SWIXTROS nÄr filmen forhÄpentligvis starter 10.30 eller deromkring i morgern.