The Last Jedi 🍿

2019-12-17

I begynnelsen av 2018 skrev jeg følgende som første punkt under «Film» for mine høydepunkter fra 2017.

Årets høydare var jo selvsagt The Last Jedi, som jeg har planlagt å skrive litt mer om på egen hånd. Men 8–10 tomler opp for den

Det er kanskje på tide å skrive noen ord om den etter å ha et gjentitt av den og forløperen The Force Awakens, som om verden har ventet på min mening. Nah. Men jeg har lyst å skrive litt lell, for min egen del. Og det passer jo greit med tanke på at denne trilogien får sin slutt i morgen. Vel, jeg antar at det er slutten for disse rollefigurene. Kanskje. Disney+ endrer jo litt på den kalkylen.

Men først, som sitert så ga jeg den alle mine tomler og seks til åtte ikke-eksisterende til filmen. Og det mener jeg fortsatt. Før jeg så den på kino var navnet og porgs det eneste jeg visste om den. Sistnevnte fordi det var en dag eller to at det var et et populært meme på Twitter.

Det kan hende jeg husker detaljene feil, men på en av podcastene til The Incomparable om filmen, så sa John Siracusa noe som jeg bet meg merke i. Hans største problem med de to filmene frem til da var at selv om vi elsker de gamle karakterene Luke, Leia og Han, så har de tatt uforholdsmessig stor del av filmene, tid som burde ha blitt brukt til de nye karakterene det er tenkt at vi skal bry oss i fremtiden. I stedet har det delvis blitt en nostalgitripp der våre gamle helter får en ganske stor plass, dog stykkevis og delt. Litt av problemet er at vi måtte vente over tre tiår for å få fortsettelsen på den originale historien.

Ikke at all nostalgi er dårlig.

Så når Han og Chewie går ombord i Millenium Falcon i The Force Awakens eller når Han og Leia møtes senere i filmen og snakker om at Han så han, så skjønner man at det har vært et levd liv siden The Return of the Jedi med sine gleder og sorger. Gleder og sorger vi som publikum må dikte opp i våre egne tanker. Eventuelt vente på Disney+ serien.

Visstnok var planen at VII skulle være Han sin film, VIII Luke sin film og IX skulle være Leia sin film. Noe som naturligvis ikke går nå, slik av VIII på sett og vis ble Luke & Leia sin film. Det er like vel greit at historien om våre tre helter fra den originale trilogien på sett og vis er fortalt ferdig, slik at vi forhåpentligvis kan fokusere på våre tre nye helter (eller er det fire nå).

Noen favorittøyeblikk

Let the past die, kill it if you have to

 • Jeg likte åpningsscenen. Litt mer humor enn vanlig, men WW2 vrien med saktegående bomberomskip var interessant.
 • At Luke kastet lyssabelen vekk.
 • Vemodigheten når Luke skjønte at Han ikke var mer.
 • Når Leia forsvinner ut i verdensrommet (og jeg tenker «er det sånn de avslutter det med henne»).
 • Følelsen når hun bruker kraften og kommer seg tilbake til krysseren.
 • Igjen, vemodet Luke føler når han går ombord i Millenium Falcon.
 • «You went straight to the dark»
 • De tre variantene om hva som skjedde mellom Luke og Kylo i tempelet.
 • Scenen mellom Luke og Yoda.
 • HYPERSPACEKAMIKAZE
 • TRONROMMET, ALL OF IT.
 • Join me.
 • Blikket til Leia når hun titter ut gjennom den åpne portdøra på Crait.
 • Scenen med Luke og Leia.
 • Børsting av skulder.
 • Å se restene av opprøret ombord Millenium Falcon.

En fryktelig vakker film etter min mening.

På siste punkt er det i alle fall interessant å tenke på hvordan historien skal komme fra restene ombord i Millenium Falcon til noe som skal kjempe mot First Order igjen.

This is not gonna end the way you think it is

Er filmen uten feil. Selvsagt ikke. Filmen var kanskje litt lang. Den sakte forfølgelsen føltes litt statisk, og ikke så veldig spennende. Den lider kanskje litt under av at alle våre nye helter skal få sin del av historien.

Det finnes legitim kritikk av The Last Jedi. Men mye legitim kritikk druknes jo i støy fra troll og fans som er like modne som Kylo Ren. F.eks når noen av en eller annen forkvaklet grunn lager en versjon som klipper ut alle scener med kvinner i.

Det er også kanskje greit å få Star Wars revet løs fra mytologien rundt Skywalker og hvem faen det skal være som skal bringe balanse til TEH FORCE, fordi den i det lange løp ikke er så interessant. For det er jo ikke som om kraften, jediene og sithene er en ny ting i denne galaksen, da virker det rart som om det er kun en person ene eller gang som skal skape balanse. I så måte var jo Lukes pauli ord om jedienes feilgrep veldig forfriskende.

Og overstående avsnitt fikk seg muligens et lite skudd for baugen når teaser trailer for IX ble vist og tittel avslørt. The Rise Of Skywalker. Det føles ikke som en tittel som indikerer at man skal bort fra Skywalker-mytologien. Som kanskje bare er en ting som bare jeg ønsker.

Og teaseren er fortsatt det eneste jeg har sett av bilder fra TROS.

She drowned in moonlight, strangled by her own bra

Så nå er jeg veldig spent på hva JJ skal gjøre med SWIXTROS når filmen forhåpentligvis starter 10.30 eller deromkring i morgern.