John Wick: Chapter 4 🍿

2023-06-28

Som nevnt, sÄ har jeg jo sett John Wick: Chapter 4 sist helg. Og for syvende gang fÄr jeg nevnt Khoi Vinh sin anmeldelse av John Wick: Chapter 3 - Parabellum. Du vet, den som starter slik:

This is what usually happens: a film creates a compelling fantasy world and fans clamor for more. So sequels build that world out, they show more of its mechanics, its people, its history. But “John Wick: Chapter 3 - Parabellum” demonstrates one little acknowledged principle of escalated world building: the inevitable outcome is bureaucracy.

Og det er ikke vanskelig Ă„ vĂŠre enig i denne observasjonen:

But with each installment, sequels tend to tip that balance towards revelation and away from mystery. Things that were at first only suggested become explicit, mysteries are explained, and idiosyncrasies metastasize into red tape.

Det er ikke helt Liam Neeson klatrer over et gjerde i Taken 3.

Men det er noen av bevegelsene nÄr Keanu dropper til gulvet og skal bryte motstander til bakken med fÞttene at man begynner Ä skjÞnne at han snart begynner Ä bli 60. Jeg antar at det er han som fortsatt gjÞr en del av stuntene sine selv.

Men alt i alt er jo filmen grei. Det er fortsatt mye av det man liker med John Wick (naturlig nok med tanke pÄ hvor lang filmen er). Fortsatt vellagd. Vakker «koreografi» under skytescenene. Det er en scene som fÄr tankene til Ä gÄ til en scene som ligner i Minority Report. Bill SkarsgÄrd har et tryne som passer til en antagonist, men kanskje ikke i den fjerde John Wick filmen nÄr han spiller en person som har vÊrt ukjent frem til da. Da hadde jeg kanskje foretrukket en eldre kar som antagonist.

Men jeg synes lengden er litt problematisk. Det er ingenting i filmen, eller historien om John Wick som tilsier at den mÄ vÊre nÊrmere 3 timer enn 2,5. Ei hjelper det heller at man mot slutten har en scene pÄ en lokasjon som til slutt fÞles mer parodisk enn smertefull (antar at sistnevnte var mÄlet for filmskaperen) og fÄr meg mer til Ä tenke pÄ trappescenen i den tredje Mannen med den nakne pistol filmen.