John Wick: Chapter 4 🍿

2023-06-28

Som nevnt, så har jeg jo sett John Wick: Chapter 4 sist helg. Og for syvende gang får jeg nevnt Khoi Vinh sin anmeldelse av John Wick: Chapter 3 - Parabellum. Du vet, den som starter slik:

This is what usually happens: a film creates a compelling fantasy world and fans clamor for more. So sequels build that world out, they show more of its mechanics, its people, its history. But “John Wick: Chapter 3 - Parabellum” demonstrates one little acknowledged principle of escalated world building: the inevitable outcome is bureaucracy.

Og det er ikke vanskelig å være enig i denne observasjonen:

But with each installment, sequels tend to tip that balance towards revelation and away from mystery. Things that were at first only suggested become explicit, mysteries are explained, and idiosyncrasies metastasize into red tape.

Det er ikke helt Liam Neeson klatrer over et gjerde i Taken 3.

Men det er noen av bevegelsene når Keanu dropper til gulvet og skal bryte motstander til bakken med føttene at man begynner å skjønne at han snart begynner å bli 60. Jeg antar at det er han som fortsatt gjør en del av stuntene sine selv.

Men alt i alt er jo filmen grei. Det er fortsatt mye av det man liker med John Wick (naturlig nok med tanke på hvor lang filmen er). Fortsatt vellagd. Vakker «koreografi» under skytescenene. Det er en scene som får tankene til å gå til en scene som ligner i Minority Report. Bill Skarsgård har et tryne som passer til en antagonist, men kanskje ikke i den fjerde John Wick filmen når han spiller en person som har vært ukjent frem til da. Da hadde jeg kanskje foretrukket en eldre kar som antagonist.

Men jeg synes lengden er litt problematisk. Det er ingenting i filmen, eller historien om John Wick som tilsier at den må være nærmere 3 timer enn 2,5. Ei hjelper det heller at man mot slutten har en scene på en lokasjon som til slutt føles mer parodisk enn smertefull (antar at sistnevnte var målet for filmskaperen) og får meg mer til å tenke på trappescenen i den tredje Mannen med den nakne pistol filmen.