Litt vedrørende en diskusjon om den entusiastiske delen av «Apple-pressen»

2023-02-08

I dag leste jeg en interessant post via micro.blog, og deltok delvis i en interessant diskusjon der rundt deler Sixcolors sitt report card som det heter på nynorsk

Og jeg hadde noen innspill.

Excellent read that mirrors my opinion with most of the tech blogosphere/punditry in the last few years. And why I have pared down on consumption in those areas.

Started to write a comment on the blog, but it was rambling and long (in the end it might have been as long as your post. Might write something that references your post later, but in my native tongue).

I find the report card strange, since seemingly the grade of someone who eg. hasn’t bought a new Mac in 2022 is weighted the same as someone who did? And although Viticci might be a bit cranky for 2022, in general his opinion about iPad as a creation device should carry a bit more weight than someone who just uses it purely for consumption.

And they still clamor for moar pro apps. I assume that Photoshop for iPad isn’t on the same level as the Windows or Mac counterparts, but I’m guessing that it does an adequate job in the same way as the rest of Adobe’s, Microsoft’s and Affinity’s suite of apps do.

Deler av hans svar inneholdt følgende interessante bit

I’d recently posted to Viticci asking why they had not done a review on the Affinity for iPad apps, especially Publisher as it seems a pretty significant release for the iPad. He shrugged it off with “none of us use those apps so we can’t review”.

Og deler av mitt svar

Excuse the language, but WTF. Pay someone to do it then. They probably have some members who use the Affinity apps more than just casual and probably could do a nice review. But they can’t complain about lack of pro apps if they don’t review or hardly write about those that exists.

But I’m guessing, when they want more pro apps for the iPad it’s probably just Final Cut Pro (and perhaps Logic Pro) they mean.

Og det førte jo til at jeg søkte litt på henholdsvis MacStories og Sixcolors rundt f.eks Microsoft Office, Adobe og Affinity. Og det var tynne saker. Jeg skal unnskylde de med at de to nevnte nettsteder er entusiaster og har funnet sin nisje, og at man ikke kan kreve at de skal dekke alt, de må jo for guds skyld dekke det som interesserer de. Men, når de og de som svarer på Sixcolors sin undersøkelse gjennomgående er av den oppfatning at iPad har mer enn nok kraft, men iPadOS holder det tilbake og det er for lite pro-level apps (hva enn nå det er) og nettstedene de sannsynligvis leser mest ikke dekker det så er det jo ikke rart om det inntrykket gror fast.

Så om Federico Viticci & Friends ikke bruker noen av Affinity appene, så kan det jo tenkes at noen av medlemmene gjør det og kanskje kunne skrive en liten omtale om det for et lite honorar.

Diskusjonen fikk meg også til å tenke litt mer på hva denne «karakterboka» til Sixcolors egentlig her. Har så vidt skumlest noen av kommentarene før (fordi jeg som oftest blir litt mildt irritert), men leste noen av de litt mer nøyere i kveld.

Og synes Snell (som er en av de beste innen for punditry siden han har empati for andres behov) går ut med en liten feil

but the delay to the M2 Mac mini and MacBook Pro—which didn’t get announced until January

Kan et uannonsert produkt være forsinket. Og er det forsinket om tiden fra MBA M1 til M2 og tiden fra MBP M1 til MBP M2 (Pro og Max) er cirka det samme. Greit nok med mini, men heller M2/M2 Pro mini samtidig enn M2 mini i august og M2 Pro mini i januar. Regner med at sistnevnte hadde medført krigstyper over alt.

Men generelt sett så er de jo fornøyde, litt «sutring» om manglende Mac Pro og iMac 27 uten at det virker som om noen har tatt høyde for at det tross alt har vært noen verdensomspennende hendelser som kan påvirke slike planer. Og at de ikke forstår at enkelte modeller eksisterer for å lage et starten på et prisspenn. Samt at for mange er det nok gode maskiner uansett. Kan også tenkes at f.eks MPB13 er verdt å ha i sortimentet fordi den selger, og at det motsatte gjelder for iMac 27?

I tillegg er de veldig forvirret av utvalget av iPad. Noe jeg synes er rart. Synes det er et flott spenn av størrelser og funksjoner. Og sammenligner man bare en basemodell med en annen basemodell, f.eks iPad Air med iPad Pro 11 så er det jo kanskje merkelig. Men som jeg bemerket for snart et år siden

Vel, den billigste Air har 64GB med lagring, mens Proen har 128GB. Klarer man seg med 64GB, flott, men det er nok situasjoner der det kan bli litt snaut. Og for Air så er neste hopp opp 256GB. Og sammenligner vi da billigste 11-tommers iPad Pro med 128GB mot iPad Air med 256GB, så blir sistnevnte bare 200 kroner billigere. Det kan jo hende at det regnestykket endres neste uke, men basert på iPad mini tror jeg ikke det vil skje.

Jeg tror det er 700 kroner nå (og Air fikk M1), men ellers synes jeg poenget står seg fortsatt.

De har dog rett i den nye helt vanlige iPad og at den fortsatt bruker første utgave av Apple Pencil. Jeg forsvarer hvordan den ble ladet når iPad fortsatt hadde lightning, men selv ikke jeg vil forsvare hvordan det har blitt nå.

Blind høne finner også korn.

Kommentarene på «karakterboka» får meg også til å lure på hvordan karakterene faktisk blir vurdert. Blir karakteren på Mac til noen som fortsatt bruker maskiner fra før 2020 vektet like mye som karakteren til noen som kjøpte en ny maskin i 2022?

Ville f.eks min oppfatning av iPad telt like mye med tanke på at jeg har en iPad mini fra 2021 og en iPad Pro fra 2018?

Og samtidig så er mange så lite konsekvente. Før så var Apple dårlige fordi de var så trege med å oppgradere cpu. Nå er problemet at de bare bare oppgraderer cpu uten å finne opp hjulet på nytt hver gang. For å overdrive litt. Det hjelper jo heller ikke at de ofte bare sammenligner benchmark mellom den nye og forrige modell. Jeg er psyk og kjøper ny iPhone hvert år, så jeg kan egentlig ikke si så mye mer enn at det er bittelitt bedre. Normale mennesker oppgraderer sjeldnere og opplever større sprang. Som f.eks jeg når jeg oppgraderte fra Apple Watch S0 til S4. Det var en oppgradering som var verdt noe.

Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.

Spesifikasjoner er ikke bare tall og ytelse. Spesifikasjoner er også hvordan det høres og føles.

Eller noe sånt.

Men nå begynner det å bli vel langt om et tema jeg har himlet med øynene om før. Og at jeg er ufokusert og begynner å skrive om absolutt alt som irriterer. Så det er på tide å runde av.

Uansett, Denny Henke sin post og medfølgende diskusjon gjør at jeg føler meg trygg på at det å velge bort de fleste tech-blogger og podcaster fra min mediediett fortsatt er fornuftig.