Wisting đŸ“ș

2022-01-26

Wisting er litt bedre enn forventet krimserie om politietterforsker William Wisting, basert pÄ bÞkene til JÞrn Lier Holst. Har ikke lest noe av dem, sÄ naturlig nok er det vanskelig Ä sammenligne serie og bÞker for min del.

Det jeg derimot kan si er jo at jeg satte umÄtelig glede i at ettersom fÞrste sesong var basert pÄ to bÞker, sÄ ble det jo faktisk to litt markante deler av serien. Selv om det tydeligvis er en rÞd trÄd gjennom de to bÞkene. En mer typisk nordic noir produksjon ville derimot ha spredd kildematerialet fra en bok over ti episoder i stedet for fem som her. Noe som vises i at sesong to bare har fire episoder. Overraskende, men smart, ettersom serien blir mer severdig. Det er litt for mange serier som bestÄr av for mange episoder.

Den fÞrste delen, der politiet i Larvik fÄr besÞk fra FBI, blir det smurt litt vel tykt med karikaturpenselen (kunstige konflikter, hente barn i barnehagen problemstilling mm), men alt i alt greit spennende.

PĂ„ den annen side, er litt spennende Ă„ se en noenlunde fungerende protagonist i William Wisting. Han har det tydeligvis ikke helt toppers ettersom han er enkemann (kvalifisert gjetning er at kona dĂžde av kreft relativt nylig), og forholdet til barna kunne kanskje vĂŠrt bedre. Men samtidig er det tydeligvis ikke helt for jĂŠvlig.

Skal man kunne kritisere den for noe sÄ er det vel kanskje seriedrapsmannvinklingen som var i begge sesongene, litt for brutale drap og enkelte rollefigurer som er litt for klisje. Og, jeg vet ikke hvor gammel datteren til Wisting, Line, er i bÞkene. Men i serien er hun jo tydeligvis gammel nok til Ä ha en jobb i VG som jeg antar ikke tildeles folk rett fra journalisthÞyskolen. Og jeg vet ikke om det er instruksene Thea Green Lundberg har fÄtt, eller at nivÄet ikke er der, men det minner til tider mer pÄ Ä se en unge i trassalderen enn en voksen dame med en ettertraktet jobb. I det hele tatt synes jeg serien har tatt litt dÄrlig vare pÄ enkelte av sine kvinnelige skikkelser.

Men, alt i alt en severdig serie fordi den ikke kaster bort tiden din.