Wisting 📺

2022-01-26

Wisting er litt bedre enn forventet krimserie om politietterforsker William Wisting, basert på bøkene til Jørn Lier Holst. Har ikke lest noe av dem, så naturlig nok er det vanskelig å sammenligne serie og bøker for min del.

Det jeg derimot kan si er jo at jeg satte umåtelig glede i at ettersom første sesong var basert på to bøker, så ble det jo faktisk to litt markante deler av serien. Selv om det tydeligvis er en rød tråd gjennom de to bøkene. En mer typisk nordic noir produksjon ville derimot ha spredd kildematerialet fra en bok over ti episoder i stedet for fem som her. Noe som vises i at sesong to bare har fire episoder. Overraskende, men smart, ettersom serien blir mer severdig. Det er litt for mange serier som består av for mange episoder.

Den første delen, der politiet i Larvik får besøk fra FBI, blir det smurt litt vel tykt med karikaturpenselen (kunstige konflikter, hente barn i barnehagen problemstilling mm), men alt i alt greit spennende.

På den annen side, er litt spennende å se en noenlunde fungerende protagonist i William Wisting. Han har det tydeligvis ikke helt toppers ettersom han er enkemann (kvalifisert gjetning er at kona døde av kreft relativt nylig), og forholdet til barna kunne kanskje vært bedre. Men samtidig er det tydeligvis ikke helt for jævlig.

Skal man kunne kritisere den for noe så er det vel kanskje seriedrapsmannvinklingen som var i begge sesongene, litt for brutale drap og enkelte rollefigurer som er litt for klisje. Og, jeg vet ikke hvor gammel datteren til Wisting, Line, er i bøkene. Men i serien er hun jo tydeligvis gammel nok til å ha en jobb i VG som jeg antar ikke tildeles folk rett fra journalisthøyskolen. Og jeg vet ikke om det er instruksene Thea Green Lundberg har fått, eller at nivået ikke er der, men det minner til tider mer på å se en unge i trassalderen enn en voksen dame med en ettertraktet jobb. I det hele tatt synes jeg serien har tatt litt dårlig vare på enkelte av sine kvinnelige skikkelser.

Men, alt i alt en severdig serie fordi den ikke kaster bort tiden din.