Jojo Rabbit 🍿

2020-05-24

Jojo Rabbit gjorde at Taika Waititi vant Oscar i år for beste manus basert på annet original materiale, romanen Caging Skies av Christine Leunens.

Ikke lest boken, men ble litt nysgjerrig på denne nå (og der var den bestilt på Kindle). Fordi selv om jeg liker filmen veldig, veldig godt, så føles det som om filmen har tatt noen snarveier for å komme seg under to timer. Den har humor og varme, selv om man tenker på undertonene. Andre verdenskrig, demonisering og den industrielle utryddelsen av mennesker som man anser for å være årsak til alt ondt i verden. Det er ikke vanskelig å se likheten med demoniseringen som foregår nå på enkelte felter, selv om jeg håper vi er langt unna den industrielle utrydningen.

Taika er morsom som dolfern, Scarlett gjør en bra rolle som Rosie, moren til Jojo, som spilles av Roman Griffin Davis. Og Sam Rockwell gjør mye ut av lite scenetid. Han er en morsom skrue.

Men den beste prestasjonen i filmen er likevel Thomasin McKenzie sin tolkning av Elsa. Den jødiske jenta som holdes gjemt av Rosie i veggen til leiligheten. Morsom scene når Jojo oppdager henne, ellers så spiller hun med en bra balanse av tristhet, ømhet og optimisme.

Det jeg kanskje savner i filmen er litt forhistorie om Jojo og moren, hvilken situasjon er de i. Hvordan har det blitt som det har blitt. En søster som er død, og en far som visstnok kjemper med hæren i Italia. Hvorfor har Jojo dolfern som fantasivenn?

Men jeg skjønner jo at dette er noe som ville ha gjort en film som er rett under to timer lang enda lengre. Og dette er heller ikke den typen film som kan eller bør være over to timer. Men samtidig så føler jeg det mangler noe.

Og likevel liker jeg filmen veldig, veldig godt. Skjønner at den vant en Oscar og var nominert i fem andre kategorier.