Jojo Rabbit 🍿

2020-05-24

Jojo Rabbit gjorde at Taika Waititi vant Oscar i Är for beste manus basert pÄ annet original materiale, romanen Caging Skies av Christine Leunens.

Ikke lest boken, men ble litt nysgjerrig pÄ denne nÄ (og der var den bestilt pÄ Kindle). Fordi selv om jeg liker filmen veldig, veldig godt, sÄ fÞles det som om filmen har tatt noen snarveier for Ä komme seg under to timer. Den har humor og varme, selv om man tenker pÄ undertonene. Andre verdenskrig, demonisering og den industrielle utryddelsen av mennesker som man anser for Ä vÊre Ärsak til alt ondt i verden. Det er ikke vanskelig Ä se likheten med demoniseringen som foregÄr nÄ pÄ enkelte felter, selv om jeg hÄper vi er langt unna den industrielle utrydningen.

Taika er morsom som dolfern, Scarlett gjĂžr en bra rolle som Rosie, moren til Jojo, som spilles av Roman Griffin Davis. Og Sam Rockwell gjĂžr mye ut av lite scenetid. Han er en morsom skrue.

Men den beste prestasjonen i filmen er likevel Thomasin McKenzie sin tolkning av Elsa. Den jÞdiske jenta som holdes gjemt av Rosie i veggen til leiligheten. Morsom scene nÄr Jojo oppdager henne, ellers sÄ spiller hun med en bra balanse av tristhet, Þmhet og optimisme.

Det jeg kanskje savner i filmen er litt forhistorie om Jojo og moren, hvilken situasjon er de i. Hvordan har det blitt som det har blitt. En sĂžster som er dĂžd, og en far som visstnok kjemper med hĂŠren i Italia. Hvorfor har Jojo dolfern som fantasivenn?

Men jeg skjÞnner jo at dette er noe som ville ha gjort en film som er rett under to timer lang enda lengre. Og dette er heller ikke den typen film som kan eller bÞr vÊre over to timer. Men samtidig sÄ fÞler jeg det mangler noe.

Og likevel liker jeg filmen veldig, veldig godt. SkjĂžnner at den vant en Oscar og var nominert i fem andre kategorier.