Rogue One. A Star Wars Story

2016-12-30

Da er vi her, ved konsekvensen av at The Walt Disney Company betalte George Lucas ca. fire milliarder dollar i 2012 for Lucasfilm med alt det innebærer.

I det kjøpet ble kjent ble det også annonsert at en ny trilogi av Star Wars ville begynne i 2015. Og i desember 2015 kunne vi endelig sette oss i kinosalen for å se på «The Force Awakens». Og i motsetning til skvipet som ble vist oss i årene 1999 til 2005, så ga «The Force Awakens» oss et nytt håp.

Og som Disney viser med kjøpet av Marvel (som også var på ca. fire milliarder dollar), så leker de ikke butikk. Der får vi to-tre filmer i året basert på en av de mange superheltene som finnes i marvelarsenalet. Og planene er jo selvsagt at noe lignende kommer til å skje med Star Wars.

Jeg vil jo f.eks. anta at det vil komme nye trilogier etter at VII til IX er ferdig. Om det er med samme skuespillere eller et helt annet sted kronologisk blir jo spennende å se. Men i tillegg til de nummererte Star Wars filmene, så har jo Disney sagt at de vil komme med flere enkeltstående filmer. De har ikke gått helt Marvel ennå, planene som er avslørt til nå antyder bare en film i året.

Så da er vi her som sagt, ved konsekvensen av Disney kjøpte Lucasfilm i 2012.

Bare for voksne?

Det skiller nesten førti år mellom «Rogue One» og «Star Wars: A New Hope». Men historiemessig så er «Rogue One» «Star Wars: A New Hope» sin ‘brother from another mother’. Rogue One er fantastisk tett opp til A New Hope historiemessig.

Når jeg skrive «bare for voksne?» så er det med god grunn. «Rogue One» er en krigsfilm. Enkelt og greit. Den lykkelige slutten ser man først i en film som ble lagd 40 år tidligere. Og som i de fleste andre filmene så er det en robot som står for humoren. Dog, humoren som kommer fra K2SO er litt mer sardonisk og galgenhumoristisk enn det vi normalt sett opplever fra C3PO, R2D2, BB8, ewokene og uck Jar Jar.

Er den bra

Slik jeg ser det så har Disney truffet blink to ganger etter at de tok over ansvaret for Star Wars. «Rogue One» er den første av to enkeltstående filmer som er annonsert, i tillegg til den sedvanlige trilogien. Den andre enkeltstående er en film om unge Han Solo (og basert på casting, vil involvere unge Lando Calrissian).

Rekkefølge

Foreldre som skal introdusere sine barn til Star Wars har ofte et problem med rekkefølgen de skal vise den i. Normalen er jo at man forguder originaltrilogien og forakter forløpertrilogien. Så de fleste velger jo å vise original, så forløper.

Rod Hilton har presentert en annen måte som han kaller «Machete order». George Lucas mener at Star Wars egentlig handler om Anakin Skywalker, men Rod mener det handler om Luke. Så han foreslår å se de i følgende rekkefølge: IV, V, II, III og VI. og at I er en helt uavhengig film lik Rogue One, unge Han Solo. Og i en oppdatering om «Machete order» så har han noen interessante tanker vedrørende «The Force Awakens» og Disneys planer videre som jeg ikke hadde tenkt på, men som høres veldig fornuftige ut.

But I think the Original and Prequel Trilogies are going to become increasingly irrelevant as time goes on. One of the main criticisms of The Force Awakens is that it pulls so much material from the original trilogy that it seems like fanservice. I think that's missing the forest for the trees - The Force Awakens is re-using elements from the OT because it's a quasi-reboot.

Jeg tror han er inne på noe der. Det er sannsynligvis mer akseptabelt enn å f.eks. spille inn original og forløpertrilogien på nytt (vel, kanskje ikke forløper). Litt av det har jo kanskje med at Lucas har tuklet veldig mye med originalene. Samtidig er det vel gode argumenter for at originalene har tålt tidens tann veldig godt.

Gleder meg i alle fall til fremtiden. «Rogue One» var en positiv overraskelse som første enkeltstående film.