Star Wars: The Force Awakens 🍿

2015-12-26

Star Wars: The Force Awakens klarer bÄde Ä gi oss et nytt hÄp (pun intended, neppe den fÞrste som har brukt det) og vaske bort stanken av forlÞpertrilogien The Phantom Attack of the Sith (eller noe sÄnt).

Matt Drance skriver i sin anmeldelse pÄ Letterboxd.

It’s hard to know what to do with The Force Awakens. The failure of George Lucas’ prequels somehow manages to set the bar both high (Please don’t disappoint us again!) and low (Just don’t be terrible). My own expectations were hardened rather early when Rian Johnson was announced as the director of Episode VIII in June 2014. Reminded that VII would serve primarily as a first act, I wrote “All [J.J. Abrams] really has to do now is feed [Johnson] good characters.”

Og etter min mening klarer J.J. Abrams dette. Ikke til 20 i stil og med telemarknedslag, men han klarer Ä etablere nye helter og nye skurker pÄ en grei mÄte, og legger en perfekt lissepasning til Rian Johnson som regisserer episode VIII (sportsmetaforer, yeah).

Jeg har nÄ sett filmen to ganger (pÄ premieredagen den 16. desember og pÄ 23. desember). Og det er noen ting jeg sitter igjen med etter det.

For det fĂžrste er det rett og slett at skaperene har truffet perfekt med rollebesetningen. Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac og Adam Driver ser ut til Ă„ passe i rollene sine, og ikke minst, ser ut til Ă„ ha en god kjemi mellom seg.

For det andre sÄ fÞles denne mer tidlÞs. Den ligner mer pÄ det slitte mekaniske visuelle uttrykket vi hadde i originaltrilogien enn det blankpolerte uttrykket fra forlÞpertrilogien. I sistnevnte gikk jo Lucas amok med filming foran grÞnnskjerm og bruk av dataanimerte rollefigurer. Det er enkelte filmskapere som bare spÞr om det er mulig Ä gjÞre noe, ikke om det er lurt Ä gjÞre noe. Noe som en del effektfilmer lider under. I tillegg har jo George Lucas den uvanen med Ä tafse pÄ filmene sine i ettertid (sjeldent til det bedre).

Som mange har pÄpekt sÄ er jo The Force Awakens kanskje historiemessig en blÄkopi av en tidligere film som igjen kanskje er pÄvirket av valg som ble tatt i 1983. Har man sett filmen kan det vÊre interessant Ä lese Tony Zhous tanker om filmen (SPOILERHORN) (han har den fantastiske videoserien Every Frame a Painting, se blant annet How to do visual comedy).

SĂ„ tilbake til det Matt Drance skrev

[
] set the bar both high (Please don’t disappoint us again!) and low (Just don’t be terrible).

Jeg tror det er fÄ som er skuffet, og det er fÄ som synes den er dÄrlig. Den fÞles som en Star Wars film. Den ser ut som en Star Wars film. Og den greier Ä etablere nye karakterer jeg ser frem til Ä fÞlge med i de to neste filmene i trilogien.

Er den perfekt? PÄ ingen mÄte. Er den et mesterverk? Neppe. Men er det en underholdende film som jeg kommer til Ä se flere ganger enn de to jeg allerede har sett den?

Absolutt.