He’s More Man than Puppet

2016-12-19

I episode 329 av The Incomparable, som en forberedelse til Rogue One, har et panel ledet av Jason Snell og med deltagerene John Siracusa, Dan Moren, Joe Rosensteel, Monty Ashley, David Loehr, David Sparks en morsom diskusjon og «draft» av ting de finner irriterende i originalene, spesialversjonen(e) av originalene, forløpertrilogiene, det utvidede universet, The Force Awakens. Og den litt mer positive, evt. fremtidige historier de vil at Disney skal fortelle (ala Rogue One, Young Han Solo mm) som syndsforlatelse.

Det var ikke noen overraskelser blant de seks første temaene sånn sett, jeg tror nok de fleste av oss har de flere av de som ble valgt av panelet på en eller annen liste. Det hadde i alle fall jeg.

Special Editions

Første valget hadde Dan Moren, som valgte scenen fra Mos Eisley der Greedo ble endret til å skyte først. Og som har medført at man har fått flere dumme t-skjorter med «Han shot first» som også er feil. «Han shot only» er det eneste korrekte.

Dette er også mitt valg.

Retcon. Eller ting som skjer i senere filmer som forandrer ting i tidligere filmer.

Joe Rosensteel valgte opprinnelseshistorien til C3-P0, som var at den person som lagde C3P0 var Darth Vader, née Anakin Skywalker. Men Monty Ashley valgte det som var min. R2D2 som var en treg blikkboks i originalene, men i forløpertrilogiene var han noe som snytt rett ut fra James Bond og laben til Q, med rakettmotorer og oljesøl.

I det hele tatt, at C3P0 og R2D2 var en del av forløpertrilogien føles som et idiotisk valg (blant mange idiotiske valg).

Dumheter i originalene, før de ble spesialisert.

Monty Ashley valgte «she made the Kessel-run in 12 parsecs». Et greit valgt. Men er jo vanskelig å velge. For filmene er jo så perfekte. Men skal jeg velge så blir det vel sitatet «And these blast points, too accurate for Sandpeople. Only Imperial Stormtroopers are so precise» sett opp i mot hva de presterer i resten av filmene.

Dumheter fra det utvidede universet.

Siracusa valgte forløpertrilogiene. Enig i den.

Dumheter fra forløpertrilogien.

David Loehr fikk ikke velge alle tre filmene, så han måtte begrense seg til dialogen. Jeg velger enkelt og greit alt. Dialogen. Plottet. Jar Jar. Handelsblokader. Debatter i Senatet.

Dumheter fra «The Force Awakens».

David Sparks valgte scenen etter returen fra Starkiller Base at Chewbacca ikke valgte å klemme Leia. Visstnok noe JJ Abrahams erkjente var en feil. Ikke noe jeg la merke til og tenkte over under mine tre-fire kinobesøk. Men jeg mangler jo empati. Personlig så synes jeg base-med-planet-ødeleggende-våpen kanskje var litt utspilt, og hadde kanskje håpt på litt annerledes plott.

Forsoning.

Jason Snell vil ha en film som retconer Padme sin død av sorg i forløpertrilogiene, i stedet for å vise det Leia fortalte i originaltrilogiene om at de faktisk hadde et mor-datter forhold en liten stund. Men Siracusa hadde det jeg ville ha valgt, nemlig en film om unge Palpatine som forteller historien om hvorfor han ble en Sith Lord.