Spectre

2015-10-31

Med Spectre har Daniel Craig spilt i sin fjerde film som James Bond. Og skal man tolke litt på hvordan Daniel Craig uttaler seg om 007, og at det igjen har vært litt snakk om hvem som bør spille James Bond etter Daniel Craig, muligens siste gangen han har spilt agenten med rett til å drepe.

Ralph Fiennes fortsetter som M, forfremmelsen han fikk på slutten av Skyfall. Ben Whishaw er igjen Q, mens Léa Seydoux er filmens fremste kvinnelige alibi. Og Christoph Waltz er sånn passe kald og ekkel i rollen som Franz Oberhauser. 
Filmen starter med en herlig scene i Mexico City, med noe som jeg antar er et uavbrutt opptak, eller long take som det heter på engelsk. Hjemme i London har M problemer med sin nye overordnede, C, og den mulig nedleggingen av 00-programmet. Bond fortsetter jobben han startet i Mexico City på egenhånd i Roma, Østerrike før han havner i Marokko.

Til å hete Spectre synes jeg filmen i alt for liten grad forteller en historie om Spectre. Den forteller kanskje historien om Blofeld, og man får kanskje en anelse om hvor omfattende Spectre er. Men jeg synes ikke filmen klarer å vise det.

Men det er en god film. Den klarer å balansere mengden med action og andre typiske bond-elementer på en meget bra måte.

For mange er jo Sean Connery selve Bond med stor B, men jeg heller nok mot at det er Daniel Craig. Mest fordi jeg synes tre av de fire filmene han har spilt i har vært meget gode, og den siste var bare litt redusert bruk av håndholdt shaky cam og en manusforfatterstreik unna fra å være veldig bra.

Det kan hende det er fordi at de er mer moderne, at det er bedre spesialeffekter, bedre bruk av kamera og klipping. Men jeg heller mest til at det er fordi de er bedre. Pierce Brosnan filmene tilhører vel kategorien «Moderne Bond», men det er bare Goldeneye som etter min mening kan sies å være bra der.

På mange måter føles de fire filmene med Craig som en «reboot» av James Bond. Vi får litt flere drypp av bakgrunnen til Bond enn vi noen ganger har fått før. Quantum of Solace fortsatte rett etter slutten av Casino Royale. Skyfall gir oss bakgrunnen til Bond, en ny M og en ny Q. Spectre gir oss Spectre, og en annen kjent figur i James Bond universet.

Spectre er i alle fall meget severdig.