ALCS og NLCS og et forsøk på å spå

2015-10-15

Og med ALDS og NLDS unnagjort er det på tide å gjøre en kvalifisert gjetning om hva som skjer i ALCS og NLCS. Dog, bruk noen minutter på å se og lese om den avgjørende kampen mellom Rangers og Blue Jays. Inning 7 er noe av det sprøeste og spennende jeg har sett av sport. Kamp 6 mellom Yankees og Red Sox i 2004 ALCS kommer nesten opp til denne i situasjoner og publikumsreaksjoner, men det var spredd over litt lengre tid (men Bellhorn HR-double-likevel HR, A-Rod slag mot armen til Arroyo, flaskekasting og NYPD i opprørsutstyr langs banen gjorde det til en minneverdig kamp). Men den 53 minutter lange sjuende inningen mellom Rangers og Blue Jays har jeg sett en del ganger.

Fasit for mine ALDS og NLDS spådommer er som følger.

  • Royals vs Astros: rett på vinner og antall kamper
  • Blue Jays vs Ranger: rett på vinner og antall kamper
  • Cardinals vs Cubs: rett på vinner, bommet med en kamp
  • Dodgers vs Mets: feil på vinner, rett på antall kamper.

I fjor gjettet jeg ikke for DS-ene, så har ikke noe å sammenligne med.

ALDS

Royals vs Blue Jays

Royals har som kjent hjemmebanefordel for hele sluttspillet (beste rekord i AL, AL vant All-Star). Royals overrasket de fleste i fjor med å komme til World Series, der de tapte etter sju kamper. Tror ikke jeg var alene med å regne med at 2015 kom til å bli en liten nedtur, men jaggu klarte de meg ikke å bli beste lag i AL, så vidt foran Blue Jays.

Blue Jays endte med 93-69, Royals med 95-67. Så jevnt der. Royals er dog over .500 (44-37) på bortebane, mens Blue Jays endte på 40-41. Royals var 4-3 i interne oppgjør, mens Blue Jays var 39-33 i antall runs.

Noen detaljert analyse av pitcher for pitcher, posisjonspiller for posisjonspiller har jeg ikke kunnskap nok til å kunne komme med. Så det går jo veldig på magefølelsen. Og den sier Blue Jays. Royals har kanskje en bedre bullpen enn Blue Jays. Sistnevnte måtte kanskje også slite litt mer for å komme til ALCS, men samtidig føler jeg momentet nok er litt på Blue Jays sin side.

Så Blue Jays tar denne, på 6 kamper.

NLDS

Cubs vs Mets

Første verdenskrig var fortsatt noen år unna sist gang Cubs vant World Series, og andre verdenskrig var så vidt ferdig sist de var i en World Series og sist de var i en NLCS var i 2003.

Mets på sin side vant World Series i 1986, og tapte mot Yankees i 2000. Siste gang de var i NLCS var i 2006 der de tapte 4-3 mot Cardinals.

Cubs har resultatfordelen, 97-65 mot 90-72. Arrieta er jo filthy, Lester er jo bra nok (og har vært ute en høstdag før). Mange spennende spillere som Rizzo, Bryant, Soler, Schwarber.

Men det samme kan jo sies om Mets, særlig når vi snakker om pitchere. deGrom, Syndegaard, Harvey. Spennende nok utespillere, ikke minst Cespedes.

At Cubs vant alle sju kampene mot Mets i løpet av sesongen kan bety alt eller ingenting, men snakker vi moment har Cubs fordelen (22-9 vs 17-13 siden 1. september). Dog, min sabermetriske analyse er jo ikke akkurat særlig detaljert. Så igjen går det på magefølelsen. Og den sier Cubs etter 7.