Recall

2024-05-21

Når jeg første gang hørte om Limitless (eller Rewind som de het da) så ble jeg interessert. Slengte inn en burnerepost på betapåmeldingen, og fikk etter noen dager/uker tilgang.

Oppdaget så at det kostet penger selv for beta og ga faen ($20+ i måneden mener jeg i huske).

Men selve grunnideen var interessant. Fordi jeg ofte gjør eller ser ting, men ikke nødvendigvis husker hvor jeg gjorde eller så den tingen. Og det er mange ganger man gjør endringer, så blir man litt usikker på hvordan ståa var før endringen. I en ideell verden bør jo være en logg på hva som ble endret.

Forutsatt at alt dette ligger lokalt på maskinen. Ikke noe data som skal forlate maskinen pga dette. Det ser ut som Limitless har en skydel, kryptert med passord som bare du har osv.

Microsoft har jo nå lansert noe de har kalt Recall som visstnok bare skal leve lokalt.

Men ærlig talt, så mye har jeg ikke satt meg inn i det, og uansett så er jeg ikke primært en windowsbruker.

Men det hindrer jo ikke gud og hvermann om å lange ut i det vide og breie på mastoen om denne nye spionvarefunksjonen. Og det er jo ting jeg forventer at Microsoft bør ha tenkt på.

Om den er slått på default, er det enkelt å slå den av om jeg ikke vil bruke det? Kan jeg kontrollere hva den faktisk «tar opp» (ekskludere enkelte program f.eks, ikke ta opp nettleser om det er i porn\^H\^H icognito mode, begrense hvor lenge ting skal tas vare på osv). Det kan hende Microsoft har tenkt på alle disse tingene, men som de fleste på masto så gidder jeg ikke undersøke (det er i så fall lenge til jeg kommer til å være i en situasjon der jeg faktisk kan komme til å måtte foreta et valg om funksjonen).

Mye av panikken minner litt om panikken vedrørende AirTags når de kom. Det skal jo sies at Apple gjorde en del endringer basert på tilbakemeldinger osv, men det virket jo ikke som man var klar over at det var flust av gps-sporere som var i salg før AirTags var en ting.

Og som den gangen så var det jo noen som trakk fram det med individer som leverte under sterk kontroll av voldelige partnere i forbindelse med Recall. Kan det hende at Recall er et stor pluss for kontrollerende partner, sikkert sannsynlig det, men det er jo ikke som om de har programmer som kan gjøre det samme nå uansett.

Og det er jo absolutt ting som er verdt å tenke på i forbindelse med dette. Og det er jo viktig å komme med tilbakemeldinger.

Og når alt kommer til alt, skulle noe lignende komme til macOS, så håper jeg det er en funksjon som er av default, evt. er særs enkel å slå av. For dette er sannsynligvis jeg ikke vil ha påslått.

Selv om det kunne vært kjekt noen ganger.