Ghosts of Beirut 📺

2024-04-11

Ghosts of Beirut er en miniserie som både er en dokumentarserie og dramaserie. Med mest trykk på siste del. Hendelsene er ekte, men hvordan de skjedde er nok ofte litt mer kvalifisert gjetning.

Fire episoder på ca. en time hver gjør dette til en severdig serie. Og den har jo relevans for det som skjer i disse dager også (dog, alle serier som omhandler hendelser etter opprettelsen av staten Israel har nok relevans for det som skjer i dag).

Det som gjør den ekstra severdig er jo også at den sannsynligvis heller mer mot realisme enn filmfantasi når det gjelder etterretningsarbeid. Pluss i margen for det.

Og som jeg ofte gjør når jeg ser på serier, jeg sjekker litt rundt på IMDB etter interessant informasjon. Til dømes så syntes jeg det bra at serien lot skuespillerene snakke på andre språk enn engelsk. Jeg antok det i hovedsak var arabisk og hebraisk. Men så ser man jo f.eks kommentarer som dette:

Actors tried their best, but they weren’t convincing with their poor Palestinian and Moroccan lebanese accent.

Dog, jeg regner vel med at jeg hadde hatt samme oppfatning om nordmenn og svensker i en amerikansk serie hadde hørtes ut som Swedish Chef.

Fascinerende funfact om Dina Shihabi som spilte en amerikansk CIA-agent med aner fra Libanon:

Her father Ali Shihabi is half-Saudi half-Norwegian. Her mother Nadia is half-Palestinian, half-German and Haitian, but raised in France.

«Hvor er du i fra?» er vel både et enkelt og vanskelig spørsmål å svare på, for snakk om å ha en fot i mange forskjellige kulturer (antar jeg).