Noen notater med å slette disker før man returnerer de pga angrerett

2024-04-10

Sånn i tilfelle for fremtiden (selv om når jeg en gang i fremtiden kanskje skal gjøre noe lignende igjen så vil det googles (eller kagieres (verbifisering av å bruke kagi til søk er ikke elegant)) og neppe sjekke så nøye i egne notater. Ris til egen bak, man er så variabel med hva man faktisk noterer ned eller pinboarder/raindropper.

I forrige måned fant jeg ut at det var på tide å erstatte min Synology DS1512+, og jeg bestilte en DS923+ og 4 stk. Toshiba N300 disker på 12TB hver.

Men jeg oppdaget jo fort en liten ulempe

Og det er ting som tyder på at de nye diskene muligens er litt mer bråkete enn den gamle

Og ikke bare litt. Når det var diskaktivitet med å kopiere til eller fra den nye boksen, så knitret det som en geigerteller i Tsjernobyl. Mens den gamle i hovedsak var stille, og når det var aktivitet så var den definitivt ikke irriterende (og den sto på soverommet mitt). Den nye løsningen var dog fryktelig irriterende. Og plassere den på stuen var heller ikke noe alternativ. Den ville ha irritert der også.

Så jeg kontaktet nettbutikken og sa at jeg ville bruke angreretten. Men pga påskeferie og et ønske om å sørge for å slette data på en tilfredsstillende måte har det medført at jeg har forsket frem følgende prosedyre.

Synology har i DSM en funksjon som heter «Secure Erase», men ting tyder på at den kanskje er litt mindre optimal. At den også sto på 99% i 36 timer etter å ha brukt 14 timer på å komme seg dit er heller ikke akkurat betryggende. Og enkel kagiering tyder på at det er utbredt problem.

Men jeg fant en kommentar på reddit som viste meg riktig vei.

  1. Jeg nullstilte DS923+ via DSM
  2. Etter å ha satt den opp på nytt, så deaktiverte jeg diskene en for en og brukte dd på diskene.
    dd if=/dev/zero of=/dev/sata1 bs=1M status=progress &
    Som gir et output som ligner på dette:
    12000065224704 bytes (12 TB, 11 TiB) copied, 60128 s, 200 MB/s dd: error writing '/dev/sata2': No space left on device
  3. Jeg prøvde å bruke dd if=/dev/urandom …, men hastigheten på det var 100+ ganger tregere.
  4. Superenkel forskning tyder på at en gang med å bruke zero på moderne større magnetiske disker i de fleste tilfeller bør være nok.

Fra wikipedia

On the other hand, according to the 2014 NIST Special Publication 800-88 Rev. 1 (p. 7): “For storage devices containing magnetic media, a single overwrite pass with a fixed pattern such as binary zeros typically hinders recovery of data even if state of the art laboratory techniques are applied to attempt to retrieve the data.”[7] An analysis by Wright et al. of recovery techniques, including magnetic force microscopy, also concludes that a single wipe is all that is required for modern drives. They point out that the long time required for multiple wipes “has created a situation where many organizations ignore the issue [altogether] – resulting in data leaks and loss.”[8]

Siste setning høres ut som er klassisk tilfelle av «don’t let perfect be the enemy of good»

Når siste dd er ferdig kommer jeg til å nullstille DS923+ en gang til. Slår den av. Bytter diskene. Og forhåpentligvis bør støynivået på mine 6TB WD Red Plus disker være mer tilfredsstillende (Internett fortalte meg at disker over 6TB vil som oftest være mer bråkete).

Så, litt mindre plass enn først regnet med, men med tanke på at jeg DS1512+ hadde 5 stk 2TB disker som medførte 6,27TB med brukbar plass og at jeg etter 12 år fortsatt nesten har 1 TB ledig, så bør 4 disker på 6TB med SHR-1 som gir 16TB med brukbar plass holde en stund.