Min helt, låsesmeden

2023-12-08

Kommer hjem like før 16. Låser opp døren til leiligheten, tar ut nøkkelen, bøyer meg ned for å plukke opp avisen som ligger på dørmatten.

Tar tak i håndtaket for å åpne døren. Låst

«Merkelig, mente jo at jeg hadde brukt nøkkel og at låsen lagde lyden som antyder at den er låst opp»

Stikker inn nøkkel, vrir for å låse opp, lager ingen lyd, noe som tyder på at den skal være i opplåst posisjon. «Låser» igjen, låser opp. Den lager vitterlig lyd som den normalt lager, men døren er fortsatt veldig låst. Sjekker sikkerhetslåsen, delvis for å fastslå at jeg ikke i svime hadde låst den når jeg dro til jobb, delvis for å bekrefte at jeg var på riktig dør. Selv om jeg er i riktig oppgang og nøkkelen for postkassen virket. Og naboen over gangen hadde den sedvanlige julekransen.

Drar så frem iPhone, åpner Kart, søker på låssmeder. Velger den lokale og ringer de. De kan komme, men det vil jo naturlig komme som en vaktutrykning. De sier at i henhold til tidsplan vil tidspunktet være 1900, men det kan hende at han klarer å være der til 1730 så fremt de andre jobbene hans ikke er så tidkrevende.

Så jeg stikker til et lokalt vannhull, tar en øl og setter meg ned for å vente alt fra 1,5 til 3 timer.

1730 ringer han heldigvis, og 5 minutter etterpå er han utenfor leiligheten mens han borer låsen, og like etter det kan jeg gå inn i leiligheten. Han fikser låsen (sporet i låsebolten var såpass slitt at det å låse opp ikke hadde noen effekt).

Det kostet jo naturlig nok litt, og hadde det vært en dag tidligere i uken hadde kanskje lønt seg å avtale et tidspunkt på dagtid dagen etterpå og heller tatt inn på hotell.

Men på en fredag like før fire i desember, da var min betalingsvillighet ganske så høy for å fikse låsen slik at jeg kunne komme meg inn i leiligheten.

Det er ikke som om jeg gidder å hente inn anbud eller ringe rundt for å finne ut hvem som har lavest pris på akkurat det tidspunktet. Jeg vil bare inn.