Om å gi råd på internett uten å være til pest og plage.

2023-01-20

Dette var en interessant post sånn på generelt grunnlag.

Why is unsolicited advice so annoying?

At best, it is draining and exhausting. Most people just want to post in peace. Unless you’re on Quora or the specific questions-focused forums, the general function of social media and the internet is not asking for advice about every little thing. Maybe it’s just venting. Maybe it’s saying something funny.

Anbefaler å lese posten, men kortformen er:

Svarer du faktisk på et spørsmål. Om det er et spørsmålstegn til slutt så kan det faktisk være et en invitt til å gi svar. Anta også at personen faktisk har googlet, binget, ducket osv. Sjekk etter om det er mer informasjon i tråden. Spørsmålsstiller kan ha gitt mer info enten helt uavhengig eller i samtaler/poster med andre.

Er hjelpen du tilbyr hjelpsom nå? Om noen har et problem med Windows, så er det lite hjelpsomt å anbefale å bytte til Linux eller Mac (som alle har sine egne problemer). I samme klasse kommer også «morsomme» svar. Eller kjepphestsvar. Du vet, de som skylder på muslimer/jøder/innvandring/5G/illuminati på alle spørsmål. Selv på «hva er 2+2?».

Og ikke rett på skrivefeil (om det ikke er veldig relevant for evt. googling personen evt. gjør).

Og det motsatte er også sant, å stille spørsmål man ønsker å ha gode svar til har også noen krav. Men det får bli en annen dag.