Prosessen mot Viggo Kristiansen 📚

2022-12-29

Prosessen mot Viggo Kristiansen av BjÞrn Olav Jahr. Hadde egentlig ikke tenkt Ä lese denne etter Ä ha lest forrige bok om samme sak fra samme forfatter, men i romjulen sÄ jeg at den var tilgjengelig for lÄn i Allbok, sÄ da ble det lÄn og ferdig lest pÄ 3 eller 4 dager. Husker ikke helt.

I motsetning til forrige bok sÄ har jo denne mange kildereferanser. Ikke at jeg sjekket de. Men antar Jahr har kontroll pÄ tingene (selv om det er henvisning til en sak der en av bistandsadvokatene i forbindelse med en klage lister opp 24 feil i hans forrige bok, og bortsett fra den ene (som gÄr pÄ at faren til en av jentene ikke flyttet til et annet sted og bygde et nytt hus, men pusset opp et gammelt hus) sÄ nevnes det ikke hva de 23 feilene visstnok var. SÄ det er jo for meg uklart om eksempelet er den stÞrste eller minste feilen.

FÞrste 70 sider handler om saken, de neste 50 handler om bevisene, og de siste 250 (alle tall er ish) handler om prosessen vedrÞrende VK sine forsÞk pÄ gjenopptagelse og hans liv i fengsel. Siste del blir jo litt meta ettersom en del handler ogsÄ om kritikken Jahr har fÄtt og debatter og diskusjoner vedrÞrende hans forrige bok.

Som nevnt i omtalen om forrige bok sÄ var jo mobilbeviset godt nok til Ä bevise VK sin uskyld etter min mening. Eller i det minste skaper den store problemer for pÄtalemyndighetenes tidslinje som burde medfÞrt rimelig tvil om skyldspÞrsmÄlet. Men ser man pÄ dynamikken mellom JHA og VK og duoens oppfÞrsel mot andre mennesker sett opp mot detaljene vedrÞrende DNA-analysene fra Spania og RMI, der enten pÄtalemyndigheten har mistforstÄtt detaljene eller sÄ har ekspertisene villedet pÄtalemyndightene til Ä tro at det garantert var to gjerningspersoner sÄ var det jo i mine Þyne forstÄelig hvorfor begge ble tiltalt.

Siste del gir jo et fascinerende innsyn i soningen til VK, om det er den fulle sannhet er jeg jo usikker pÄ, men standpunktet til VK om at Ä sÞke om prÞvelÞslatelse osv er Ä innrÞmme skyld er jo beundringsverdig. Og fÞles jo litt kafkaesque nÄr en del av kritikken mot VK sin manglende rehabilitering i Ila sine Þyne var at han fortsatt nektet Ä innrÞmme skyld for det han var dÞmt for.

Ellers er det jo fortÊrendes at dette er en sak som ble gjenopptatt minst 10 Är for sent, for det burde ha vÊrt sÄpass med tvil vedrÞrende DNA-analysene, sÊrlig sett opp mot mobilbevisene.

Ellers er det jo noen pÄrÞrende som ikke akkurat fremstÄr i et positivt lys.

I VG blir Berit Andersen, moren til Jan Helge, intervjuet. «Jeg er sÄ forbanna at jeg ikke engang klarer Ä lese boka ferdig. Dette mÄ vÊre det stÞrste overtrampet som noen gang er begÄtt mot en ikke-kjendis i Norge», sier Andersen og mener det er «skremmende at en journalist setter seg over fagfolk».

SÄnn rent bortsett fra at sÞnnen din var den eneste det var fysiske bevis i mot, og han innrÞmmet (samt ble dÞmt) Ä ha drept den ene av jentene. Og strengt tatt fortjener nÄ Ä dÞmmes for det andre. Jeg hÄper virkelig at det blir tatt ut tiltale igjen.