Mastodo or Mastodon't, there is no try. Eller noe sånt.

2022-11-20

Etter å ha brukt Mastodon litt mer «aktivt», altså lurket litt mer og fulgt med noen flere og testet ut noen andre klienter, så er det et spørsmål jeg stiller meg selv:

Gidder jeg å starte på nytt?

Det var en gang jeg var mer aktiv, deltok i diskusjoner, svarte andre osv. Men etter Brexit og at USA gikk fra 44 til 45, så ble det jaggu meg slitsomt å være aktiv. Så jeg begynte å lurke mer, kjøre retweets, og heller plukke opp interessante lenker for å lese på. Gradvis begynte jeg å beskjære hvem jeg fulgte med på, og når man fant en enkel løsning for å slå av funksjonen for å se andres retweets, så begynte tidslinjen min å se bra ut. Og når enkelte brukte QT for å dunke på den siterte enn kanskje å starte en interessant diskusjon begynte jeg å kutte de ut i feeden. Litt ironisk med tanke på hvor lite jeg tilførte de siste 5-6 årene.

Kan hende jeg ikke har lett godt nok, men det virker som om klientene for Mastodon ikke nødvendigvis har de beste metodene for å dempe irriterende personer eller emneknagger. Jeg kan filtrere bort Mastodon sin variant av retweet, boosts, men så vidt jeg kan se så gjelder dette bare på websiden. Jeg har forsøkt på å kjørte filter, men de tre klientene jeg har testet (Mastodon, Toot og Metatext) har alle forskjellige måter på å vise at de har filtrert. Mastodon skjuler bare alt og viser «Filtrert» (men over like mye plass som den opprinnelige tuten var), Toot sier bare «Removed by filter» på en linje, mens Metatext viser nada, man er lykkelig uvitende om at filteret faktisk har stoppet nå (den korrekteste måten).

Akkurat nå er jo det ene store ankepunktet at klientene for iOS/iPadOS har mangelfull funksjonalitet, og ikke gidder jeg å bruke klienten i Safari. Det andre store ankepunktet er at selv om jeg kan gjenskape det jeg hadde på Twitter (og for meg var det i det store og hele en positiv opplevelse etterhvert) så er dette noe som vil ta tid. Er tross alt baseball, fotball, boston red sox, rosenborg, norsk politikk, utenlandsk politikk, sikkerhets, apple, tech mm twitter som skal erstattes. Noen av disse har skapt nye miljøer i Allheimen (som jeg tror er et godt navn for the fediverse som det heter på ny nynorsk).

Så, gidder jeg å starte på nytt?

Stiller meg tvilende til det. Det var vanskelig nok å skifte fra Tweetbot til Twitterriffic når jeg måtte bygge opp filtrene på nytt.

Får heller bli litt flinkere til å følge flere på micro.blog. Og andre sine blogger. Eller substacker. Og heller være en litt flinkere brukere av de nyhetstjenestene jeg faktisk betaler for (som har blitt mindre amerikanisert de siste månedene). Og bli litt flinkere med å ikke gripe etter iPhone om jeg kjeder meg et sekund.