Digitale hager.

2022-07-23

Har jo okket meg over min fryktelig fragmenterte informasjonsinnsamling før.

Siden den gang har Pocket og/eller Instapaper blitt erstattet av Matter, Pinboard erstattet av Raindrop (dog, ting jeg legger inn i sistnevnte kommer inn i førstnevnte pga IFTTT ettersom jeg uansett har noen år igjen av siste innbetaling til Pinboard.

Jeg har kuttet ut Drafts, jeg klarte aldri å utnytte kraften i den fantastiske appen, så jeg prøver heller å bare bruke Notater på iDingser og Mac for de litt mer permanente smånotatene, og Tot som en virtuell postitlapp. Og jeg er fortsatt for dårlig til å ta vare på linker og nettsteder jeg bruker både på jobb og privat. Jeg er litt for slapp med å tenke at det er ikke noe vits å lagre ting jeg bruker, jeg finner det via Google likevel. Men samtidig så er det jo egentlig litt smartere å faktisk lagre linker og kanskje innhold man bruker for å løse utfordringer. Ikke minst i jobbsammenheng for når man skal dokumentere hvordan ting ble satt opp eller hvordan problemer ble løst og det innebærer søk på internettmaskinen.

Men for noen uker siden så jeg at Andres Hadsel Opsvik, aka @tanketom hadde en tråd om at hans nærvær på verdensveven var nå gjort om til en digital hage basert på Notion og Super.

Og i går, når jeg tenkte på et lite prosjekt for å dokumentere noe der Notater fort ble utelukket, så tenkte jeg på @tanketom sin digitale hage.

Jeg tok en svingom innom Craft og oppdaget at dette var jo en særs pen app som hadde passet perfekt til akkurat denne ene tingen, men jeg måtte jo sjekke ut Roam i tillegg til Obsidian (som jeg har fulgt med en stund) og sammenligne det med Notion.

Selv om Obsidian (og sikkert Roam) har gode muligheter til å utvide funksjonaliteten, så virker de jo litt fokusert på tekst og linking mellom tekstdokumenter.

Så jeg bestemte meg for å teste ut Notion litt mer (priset være herren for Sign in with Apple og skjul epostadressen min for friksjonsfri testing av nettjenester).

Og førsteinntrykket er jo positivt. Sånn rent bortsett fra at man må leve med 12-timers klokke på tidsstempel og twittertråder fra 2018 der brukere har ønsker om å kunne velge mellom 12 og 24 timers klokke fortsatt ikke er realisert i 2022, så er det veldig mye å like her. Selv om jeg kanskje kunne ha tenkt meg Notion i innpakningen til Craft (dog, jeg må kanskje titte litt mer på Craft, men jeg tror Notion er hakket bedre om jeg vil publisere hele eller deler av hagen).

Lagrer jeg en link, og den er tilgjengelig fra internett, så vil innholdet på linken også blir lagret i Notion (selv om den ser ut til å ha noe mangelfull motor for å hente ut innhold fra linker). I tillegg er det jo mange andre kjekke elementer som kan brukes. Og ser jo ut til å være meget funksjonell webapp. Og et aktivt miljø av brukere som lager nye funksjoner.

Og etter litt fikling så tror jeg at Notion er noe jeg kommer til å fortsette med etter ferien, selv om det fortsatt blir litt silo her og der. Matter er f.eks bedre for artikler. Raindrop har sine fordeler med arkivering av sider. Men jeg må bli litt flinkere til å ta vare på informasjonen jeg bruker for å utføre oppgaver på jobben. Samt små prosjekter på privaten.

Og ikke minst må jeg prøve å få en vane med å drive litt digitalt hagestell. Flytte ting til korrekte steder. Fjerne det som ikke tjener noen hensikt osv. Heller sette av litt tid en gang i uken (eller måneden) for dette i stedet for å ha ekstra friksjon i det jeg lagrer informasjonen.