Men du ser ikke syk ut 📚

2021-10-15

Men du ser ikke syk ut av Ragnhild HolmÄs er en bok som forklarer hvordan det er Ä leve med en kronisk sykdom nÄr man ikke ser syk ut for verden ellers. Og mer spesifikt, hvordan det er for henne Ä ha ME. Alle nedturene, og noen fÄ oppturer. Og skammen man noen gang fÞler. Og hvor lite samfunnet tar hensyn til de som har kroniske plager. Eller funksjonsnedsettelser.

Om man ikke kan sammenligne seg direkte med Ragnhild, sÄ er det i alle fall situasjoner man kan kjenne seg igjen i. Som f.eks at hun hater spÞrsmÄlet «Hva jobber du med?», og det er bedre Ä spÞrre om f.eks «Hva brenner du for?». Min variant er spÞrsmÄl om sivilstatus, helge/festdagplaner og ferieplaner. «Ingenting, jeg skal gjÞre ingenting. Jeg har ikke noe liv». Har jeg lyst Ä skrike noen ganger. Men blir som oftest «Ikke noe spesielt».

Jeg tror ikke jeg har brukt noe ala «Har du prÞvd yoga?» nÄr jeg hÞrer om noen som har kroniske plager, og jeg skal i alle fall ikke begynne nÄ. Er mer den typen som prÞver Ä fÄ andre til Ä tenke seg om litt mer om jeg hÞrer «baksnakk» og klisjeer om «navere» (forferdelig nyord).

Anbefales. Kortlest liten bok. Kjempebra som lydbok. Og bra forord av Anne-Kat HÊrland. Som har en kronisk sykdom som gjÞr at hun har et snevert synsfelt. Som snevres hele tiden inn og som vil gjÞre henne helt blind. Og hun nevnte en anmeldelse om sitt siste show der det ble pÄpekt at manuset kanskje kunne trengt en fÞrerhund. Og hvor sÄrende det var.

MĂ„tte jo lete opp den. Og den var jaggu meg verre enn jeg hadde trodd.

Men kanskje har noen av temaene rett og slett blitt HÊrlands kunstneriske blindsone, som enkelt kunne ha blitt luket ut om hun pÄ manussiden hadde fÄtt seg noen «fÞrerhunder». Men bevares, hun fÄr oss til Ä le ganske godt ennÄ. Og hun slipper oss neppe av syne med det fÞrste.

Var det virkelig nÞdvendig Ä skrive pÄ dette om en forestilling som delvis omhandler at artisten kommer til Ä bli blind?

NÄ er jo terningkast 1 anmeldelser en egen kategori der den som skriver anmeldelsen mer skal vise frem sine sprÄklige «evner» mer enn Ä fortelle hvorvidt det som anmeldes er verdt Ä bruke tiden pÄ. Og ofte er noe som linkes til i sosiale medier.

De er sÄ uinteressante. Misliker de sterkt.