2021-10-14

Min erfaring med standupkomikere er ganske så begrenset. Jeg ser noen klipp på YouTube, men antall «specials» jeg har sett i mitt liv kan vel telles på to hender, og jeg vil fortsatt ha fingre igjen tror jeg. «Delirious» og «Raw» med Eddie Murphy, «I’m Telling You for the Last Time» med Seinfeld, «One of the Greats» med Chelsea Peretti. Samt en spesial med Robin Williams og en annen med Denis Leary. Samt at jeg har så vidt begynt å se på James Acaster sine episoder på Netflix. Mye pga klippet som er i saken jeg kommer til å linke til.

Det har som oftest ikke vært min type humor (når jeg ser klipp på YouTube), synes det ofte blir litt «What’s the deal with airplane food» (for å stjele noe jeg tror Seinfeld ironiserte over en gang (altså type vitser, ikke at han vitset om flymat)) eller «Min svigermor er så …».

Det blir ofte i mine øyne veldig meeeeh. Mye klisjeer. Mye fordommer. Og naturlig nok forenklinger. Når komplekse temaer blir punchlines i en vits, så synes jeg ikke det nødvendigvis blir morsomt.

Og den siste uken har det jo vært litt oppstyr rundt siste til Chappelle. Jeg likte Black Bush

Men ellers har jeg sett lite av Chappelle.

Så skal ikke uttale meg om humoren ellers, men jeg synes Parker Molloy har noen interessante tanker som både spesifikt dekker den aktuelle saken, og mitt syn generelt sett på enkelte elementer innenfor standup.

Når komplekse temaer blir punchlines i en vits, så synes jeg ikke det nødvendigvis blir morsomt.

Er vel noen år siden, men jeg synes å huske at Seinfeld klagde på at det var så vanskelig med humor fordi alle ble så krenket (herregud så lei jeg er av det ordet, jeg er ikke nødvendigvis krenket bare fordi jeg reagerer på noe).

Eller, kan det være at man reagerer fordi man ikke syntes det var morsomt. At «spøken» sparker nedover i stedet for oppover eller i det minste sideveis.

I’m not angry. I’m bored.

Eller for min del. Jeg er ikke krenket, jeg både kjeder meg og synes det er kjedelig at noen jeg har oppfattet som intelligent forsimpler komplekse temaer og sparker nedover mot de som er svakere.