Valley of Tears 📺

2021-07-11

Har den siste uken sett den israelske serien Valley of Tears som omhandler de første dagene av Yom Kippur War/Ramadan War/the October War/the 1973 Arab-Israeli War/Fourth Arab-Israeli War (kjært barn har mange navn). Visstnok den dyreste serien som har vært produsert i Israel, og det vises. På godt og vondt.

Den har helt klart ressurser bak seg, men mange av løsningene man bruker i serien er jo også type kreative, ikke noe man har kastet mye penger og statister på som en typisk HBO-produksjon (ikke for å ta i fra kreativiteten til de som står bak serier med enda flere penger).

Serien fokuserer på krigens start i Golanhøydene i starten av krigen. Yoav som er soldat på Hermonfjellet, Avinoam som er nerd og etterretningssoldat samme sted. Vi følger også stridsvognsoldatene Alush, Marco og Malachi (som har både en intern konflikt og en konflikt med det israelske samfunnet. Kjenner ikke nok til dette, men virket som det hadde noe med graden av hvor jødisk de anså å være av andre jøder). Vi har en far/sønn historie med forfatter og journalist Meni, og hans sønn Yoni, som er oppvokst i Frankrike og er soldat i IDF. Og seriens kvinnelige alibi er Dafna (som har Yoav som kjæreste).

Hovedfokus er på Alush, Marco og Malachi, med Meni sitt forsøk på å oppnå kontakt med Yoni igjen som en god nummer to. Til å være en serie som er litt mer episk enn de fleste, så har den egentlig et lite persongalleri, og relativt liten bruk av statister. Det liker jeg godt.

Alt i alt en severdig serie, interessante rollefigurer, og man klarer å enkelt å holde styr på de alle. Den er både en dyr produksjon, og samtidig så klarer man å se bruken av kreative men billigere løsninger. Uten at det tar noe i fra historiefortellingen.