Hvit Tiger 🍿

2021-02-01

JÞss. Kino brukte Ä vÊre en ting. Det er nÄ 372 dager siden jeg sÄ 1917 i IMAX pÄ Odeon. SÄ skjedde jo det alle vet *peke pÄ verden rundt seg*. Noen filmer har det jo blitt hjemme i stua. Men etter Ä ha fÄtt Odeon pÄ Storo i mitt liv, sÄ ble jeg jo litt enig i «Film er best pÄ kino».

De stÞrste filmene har jo blitt utsatt og utsatt. Og de fÄ som ble sluppet har jo ikke akkurat vÊrt kassasuksesser. Noen filmer finner sitt marked med at de blir kjÞpt opp av strÞmmeleverandÞrene som Apple, Netflix et al.

Om Hvit Tiger er en av disse, eller om den alltid var en Netflix film fÞr pandemien vet jeg ikke. Men det er nÄ pÄ Netflix den er tilgjengelig for meg.

Balram lever i fattigdom pĂ„ landsbygda i India, men med sin klĂžkt gĂ„r han fra Ă„ vĂŠre sjĂ„fĂžr for den rike famlien som kontrollerer omrĂ„det rundt landsbyen til Ă„ bli grĂŒnder.

Han blir den rike sÞnnens fortrolige, og nÄr han og hans amerikansk-indiske kone skal til New Dehli for Ä ordne med bestikkelser blir han med for Ä kjÞre de rundt. Balram blir vel ikke akkurat behandlet dÄrlig av familien, men han blir jo ikke akkurat behandlet bra heller. Og til slutt sÄ benytter Balram seg av sjansen han fÄr som en fÞlge av sitt forhold til sÞnnen med Ä skaffe seg litt startkapital.

Jeg er ikke i en posisjon til Ä si hvorvidt denne filmen gir et riktig bilde av hvordan det er India, om den er realistisk. Den har i det minste ikke det gule filteret til Extraction. Den fÞles troverdig i det minste, selv om jeg ser andre steder at det antydes at boken filmen er basert pÄ i sin tid hadde kritikker for Ä fremstille India i et dÄrlig lys. Dog, den kan vÊre sannferdig for det selv om man mener den er for negativ i sin fremstilling av det indiske samfunnet.

FÞrste tanke etter Ä ha sett den er at den er litt midt pÄ treet. Men en veldig sterk midt pÄ treet. Jeg er fascinert over valget Balram tok, og konsekvensene det blir antydet at det ville ha, men som filmen ikke viser. Et fornuftig valg etter min mening (at filmen ikke viser konsekvensene, moralen rundt Balrams valg er en lengre diskusjon).

Det som trekker ned er nok bruken av Balram som fortellerstemme mens han skriver en e-post med livshistorien sin til den kinesiske president som skal komme pÄ statsbesÞk til India. Fortellerstemme kan i enkelte tilfeller virke i en film, men for min del gjÞr det ikke i denne filmen.

SÄ sterk middels betyr at den heller mot Ä anbefales, og i alle fall hvis man har Netflix. Da er det bare Ä legge den i kÞen og se den nÄr man har to timer ledig.