Hvit Tiger 🍿

2021-02-01

Jøss. Kino brukte å være en ting. Det er nå 372 dager siden jeg så 1917 i IMAX på Odeon. Så skjedde jo det alle vet *peke på verden rundt seg*. Noen filmer har det jo blitt hjemme i stua. Men etter å ha fått Odeon på Storo i mitt liv, så ble jeg jo litt enig i «Film er best på kino».

De største filmene har jo blitt utsatt og utsatt. Og de få som ble sluppet har jo ikke akkurat vært kassasuksesser. Noen filmer finner sitt marked med at de blir kjøpt opp av strømmeleverandørene som Apple, Netflix et al.

Om Hvit Tiger er en av disse, eller om den alltid var en Netflix film før pandemien vet jeg ikke. Men det er nå på Netflix den er tilgjengelig for meg.

Balram lever i fattigdom på landsbygda i India, men med sin kløkt går han fra å være sjåfør for den rike famlien som kontrollerer området rundt landsbyen til å bli gründer.

Han blir den rike sønnens fortrolige, og når han og hans amerikansk-indiske kone skal til New Dehli for å ordne med bestikkelser blir han med for å kjøre de rundt. Balram blir vel ikke akkurat behandlet dårlig av familien, men han blir jo ikke akkurat behandlet bra heller. Og til slutt så benytter Balram seg av sjansen han får som en følge av sitt forhold til sønnen med å skaffe seg litt startkapital.

Jeg er ikke i en posisjon til å si hvorvidt denne filmen gir et riktig bilde av hvordan det er India, om den er realistisk. Den har i det minste ikke det gule filteret til Extraction. Den føles troverdig i det minste, selv om jeg ser andre steder at det antydes at boken filmen er basert på i sin tid hadde kritikker for å fremstille India i et dårlig lys. Dog, den kan være sannferdig for det selv om man mener den er for negativ i sin fremstilling av det indiske samfunnet.

Første tanke etter å ha sett den er at den er litt midt på treet. Men en veldig sterk midt på treet. Jeg er fascinert over valget Balram tok, og konsekvensene det blir antydet at det ville ha, men som filmen ikke viser. Et fornuftig valg etter min mening (at filmen ikke viser konsekvensene, moralen rundt Balrams valg er en lengre diskusjon).

Det som trekker ned er nok bruken av Balram som fortellerstemme mens han skriver en e-post med livshistorien sin til den kinesiske president som skal komme på statsbesøk til India. Fortellerstemme kan i enkelte tilfeller virke i en film, men for min del gjør det ikke i denne filmen.

Så sterk middels betyr at den heller mot å anbefales, og i alle fall hvis man har Netflix. Da er det bare å legge den i køen og se den når man har to timer ledig.