iCloud migrering

2020-05-22

I hine hårde dager, før iCloud het iCloud, til og med før det het MobileMe. Men etter at det het iTools, så hadde Apple noe som het .Mac. Så før maskiner med Intel var påtenkt, og i alle fall iPhone, så opprettet jeg en .Mac konto (man hadde en gratis prøveperiode) på min nyinnkjøpte geeklust PowerBook G4 12”.

Jeg brukte den ikke utover prøveperioden, men da MobileMe erstattet .Mac og jeg hadde startet livet med å mainline iPhone hvert år, så begynte jeg å bruke appleiden jeg hadde opprettet for .Mac (har vært med en stund om du har @mac.com, @me.com og @icloud.com som epostadresse) for MobileMe. Husker ikke om MobileMe kostet noe, men for en som hadde en MacBook Air og en iPhone, så var kalender og kontaktsync interessant.

Jeg hadde samtidig en annen appleid jeg brukte på iTunes Music Store (som kom til Norge i 2005) som var tilknyttet min Gmail adresse. Det var også denne jeg brukte for å kjøpe apper på App Store når den kom (.Mac appleiden hadde ikke kredittkortinfo, det hadde Gmail appleiden).

Og når MobileMe ble til iCloud, så fortsatte jeg å bruke appleiden som ga meg en @mac.com adresse. Og to enheter ble til tre. Så fire. Så flere. Først og fremst fordi jeg kjøpte det sjøl men var også samtidig så heldig å få utstyr på jobben for internett og labbing. Og etter hvert så ble jo iCloud bedre og bedre. Kalender og kontaktsync fungerte utmerket. Notater ble ypperlig til å synce tekst mellom enheter. Og når iCloud Drive kom, samtidig som at Dropbox begynte å oppføre seg ufyselig med å ta seg til rette på enhetene dine flyttet jeg alt jeg trengte til iCloud Drive. Jeg hadde ikke behov for å dele så mange filer med bekjente, og om jeg trenger det så kan jeg bare bruke webversjonen av Dropbox eller jeg kan faktisk bruke OneDrive som jeg får som en del av Microsoft 365 née Office 365. Og nå har jo til og med iCloud Drive fildeling.

Og når Messages in iCloud kom for to år siden slo jeg jo på det naturligvis. For min del er det noe med å kunne ta en ny dings, logge inn med et brukernavn og passord, og få tilgang til alle filene, kontaktene, kalendrene og meldingene mine. Men burde jo innsett på et tidligere tidspunkt, jeg måtte jo samtidig logge inn på Gmail og senere på Fastmail for å få tak i eposten jeg faktisk brukte. Jeg burde ha gjort det jeg gjorde denne langhelgen mye tidligere.

For det var jo noen tjenester som var litt verre å bruke når man hadde denne komboen jeg brukte. F.eks er ikke «Sign in with Apple» like smidig å bruke ettersom den bruker iCloud kontoen, mens jeg som oftest har brukt min Fastmail adresse for å lage kontoer. Så når den funksjonen kom så begynte jeg jo å tenke på at jeg burde skifte appleid for iCloud, men jeg klarte ikke å bestemme meg før at Apple med sin oppdatering av Apple Store appen på iOS/iPadOS endret det til å være slik at man ble logget inn med iCloud kontoen, og ikke kunne skifte til en annen appleid, om man ikke skiftet iCloud konto.

Så det er det jeg har gjort denne langhelgen. For iCloud Drive gikk det greit (selv om det var noen GB som skulle lastes opp (og ned)) med å kopiere fra den lokale kopien når man logger ut fra iCloud. Kalendre fikk en lokal kopi som ble lastet opp når jeg logget på en «nye» iCloud kontoen, men Kontakter var det ikke like greit, av en eller annen grunn var det bare noen få kontakter som ble tatt vare på. Ordnet det med å logge på den gamle kontoen for å bare få tilgang til kontakter (en sekundær iCloud konto kan legges til for kalender, notater, epost og kontakter). Kopierte fra den ene kontoen til den andre og alt var greit.

Eneste ulempen er at Messages in iCloud ikke laster opp alle de mange tusener meldinger jeg allerede hadde på enhetene fordi det er forskjellige iCloud kontoer. Har alltid brukt mobilnummeret jeg har hatt siden 2001 til avsender på iMessage, men det var tydeligvis ikke nok. Men så lenge jeg oppretter fra en iCloud backup eller overfører direkte fra iPhone til iPhone i fremtiden skal den gamle historikken bli med. Er ikke nostalgiske grunner som gjør at denne biten var litt skuffende, men en gang i blant finner jeg faktisk relevant/viktig info i historikken med en kollega. De fleste andre samtalene er neppe så veldig viktige.

Men det er likevel litt kjipt når de ikke blir lastet opp. Informasjonen ligger jo der på Macen eller iPhonen eller iPaden. OSet har jo tydeligvis evnen til å se det i klartekst. Bare last det opp for faen.

Bortsett fra den skuffelsen (selv om det ikke er noe informasjon som er tapt, det er bare litt ekstra å passe på om jeg tilfeldigvis skal sette opp en enhet fra bunnen av), så ser det ut som enkelte apper naturligvis har mistet informasjon som var lagret i CloudKit, men ikke iCloud Drive. Så f.eks i Twitterific har jeg mistet alle reglene jeg brukte for å skjule ting jeg ikke var interessert i. Og progresjon i enkelte spill jeg holdt på med. Men dette er ikke så farlig for meg. Bilder, kontakter, kalendre, notater, påminnelser, filer og annet var enkelt å få med over fra den ene kontoen til den andre. Og selv om det er noen irritasjoner på Twitter jeg må begynne å filtrere bort igjen, så er det på den annen side greit å begynne på nytt. Overcast fungerer greit, samme med Unread2, Reeder, Slack. At jeg må begynne på nytt i enkelte spill jeg egentlig hadde sluttet å spille er ikke så stor problem. Eneste er vel at jeg kanskje må lese noen kapitler på nytt i A Clash of Kings. Kjøpt på den nye iCloud kontoen, syncet via den gamle. Er noen PDFer og ePub som også må synces på nytt.

Sånn rent bortsett fra at Apple burde kanskje hatt noen muligheter for å migrere fra en konto til en annen, så kunne jeg ikke finne noen akseptable løsninger ellers. Google er jo ikke så veldig til hjelp, det er vanskelig å finne relevant oppdatert informasjon. iMobie hadde en noe som het AnyTrans som kunne ha hjulpet meg delvis med oppgaven (sannsynligvis bare iMessage delen).

Sånt rent bortsett fra at jeg måtte ha slått av to-faktor autentisering på iCloudkontoene, samt logget inn på de via en tredjepart. Nope. Nope. Nope.

Nope. Nope. Nope.