11 Meter. Straffesparkets historie 📚

2020-05-11

11 Meter. Straffesparkets historie er en lettfordøyelig bok om … vel, straffesparkets historie. Nils Henrik Smith skriver underholdende om straffesparkets opprinnelse, hvilke situasjoner det var ment å bøte på og frem til innføringen av straffesparkkonkurranse for å avgjøre uavgjorte kamper i cupspill i VM i fotball (og andre turneringer). Panenka og spillteori kommer han også innom (du vet at han vet at du vet at han vet at du vet …). Og naturlig nok når I setter straffe en sommerkveld i 1998 i Marseille.

Boken er i hovedsak fra forfatterens synsvinkel, der situasjoner fra nyere hendelser fortelles ut i fra hvordan han opplevde de fra foran TV-en. Jeg kan skjønne at han ikke kom i tale med Didier Drogba og hans lagkamerater, men burde jo ha vært mulig å kanskje supplementere kapitlet om straffesparket i Marseille med førstehåndskilder. Som skribent i Josimar burde det jo vært mulig å f.eks komme Drillo, Semb og/eller Rekdal i tale om hvordan de opplevde hele situasjonen. Hadde det passet inn i boken? Usikker. Men akkurat nå føles det som en tapt mulighet. Selv om Smith peker til andre bøker som handler om kampen/VM-et.

Kilder burde kanskje også ha vært bedre dokumentert. For det er nok en del kilder med litt mer akademiske og statistikktung vinkling Smith refererer til uten å faktisk referere til hva de heter.

Men den anbefales, i alle fall om man liker å lese litt mer «nerdete» detaljer om en snever del av et meget komplekst spill.