2020-05-06

Det kan sikkert argumenteres med at Westworld er kvasifilosofisk runking over hva er bevissthet, fri vilje og determinisme. Ikke ulikt hva Devs prøvde å takle. Og det er sikkert rett, det er naturlig at slike ting blir litt kvasi når det tas opp i en serie som i utgangspunktet er ment å underholde deg. Men også kanskje gjøre deg litt nysgjerrig på temaene serien tar opp.

Og den interessante verdenen som ble presentert i første sesong, litt utvannet i andre sesong, og flyttet til en helt annen verden i den nettopp ferdige tredje sesong, der fortellingen kanskje bærer preg av at man finner på historien etter hvert, det er ikke noe naturlig endepunkt her som serieskaperene har planlagt. Vi lager den så lenge HBO bestiller nye episoder. Så da blir det litt at man trår i vannet. Og gir deg litt kvasifilosofi om fri vilje. Som selvsagt har klare paralleller til dagens verden med algoritmer og såkalt AI (som hevdes å være nøytralt, men bias i de som skapte den vil jo påvirke).

Likevel liker jeg serien. Fordi den er velprodusert og velspilt. Og selv om jeg har en følelse at skaperene ikke nødvendigvis vet hvor det hele skal ende, så er det en velregissert serie der ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Det føles som at det er en mening bak alt man ser på skjermen.

Og det er ikke slutten som er målet, det er veien som er målet. Det er ikke som om siste sesong av Game of Thrones retroaktivt ødela de foregående sesongene. Ei heller vil den fremtidige slutten av Westworld ødelegge for meg at jeg har latt meg underholde av de 28 episodene til nå som er sendt. Men for din egen del. Slowbinge. Det er ingen serier som fortjener å bli sett 2-3-4-5 episoder om dagen. Ta det med ro.