2019-08-28

I fjor sluttet jeg å se på Arrow/Flash/Supergirl. For det første begynte jeg å bli litt lei av Arrow, ikke noe spesifikk grunn. Tror det var bare mer at det var begynt å bli for mange sesonger. The Flash derimot hadde tre svakere og svakere sesonger etter en veldig overraskende gode debutsesongen. For Supergirl sin del ble jeg egentlig bare litt lei av kryptonitt og romvesener.

Og for det andre begynte det som tidligere nevnt mer å føles som en jobb enn underholdning. At to av seriene hadde episoder som hadde falt av lastebiler på internett bidrog nok også til det. Ble litt ekstra jobb av det.

Men i like før påske begynte jeg å se på de episodene som hadde kommet i fjerde sesong av Legends of Tomorrow. I motsetning til de andre så hadde denne en positiv utvikling (første sesong var jo en kjedelig smørje med en kjedelig bad guy). Men påfølgende sesonger har tatt seg mer uhøytidelig og har hatt preg av løssluppen moro. Og særlig S4E8, Legends of To-Meow-Meow er et praktfullt eksempel på det. Og i forrige uke så jeg ferdig de 8 siste, samt begynte å se på Supergirl igjen (ettersom den er tilgjengelig via HBO Nordic).

Og alt dette var jo en fryktelig lang omvei for å skrive at jeg i kveld begynte å se på den norske HBO serien Fremvandrerne/Beforeigners. Og basert på første episode (og det jeg tror vil være temaet i serien) har visse likheter med Supergirl. I førstnevnte er det mennesker fra fortiden som dukker opp i nåtiden sånn helt uten videre. Fra alle mulige århundre. Noe som selvsagt skaper problemer for et moderne samfunn når en bonde fra 1000-tallet plutselig dukker opp i det moderne Oslo. Og i sistnevnte er det jo romvesen som er innvandringsproblemet. Og selv om det «problemet» alltid har vært der i Supergirl, ser det jo ut som i sesong 4 at de fokuserer sterkere på dette og konflikten det skaper i nasjonen. Kanskje ikke så rart med tanke på hva som skjer i virkeligheten. Og dette synes jeg er litt interessant.

Mens Fremvandrerne fokuserer på integreringsproblemer (basert på den ene hele episoden jeg har sett på, og igjen, det jeg tror den skal handle om), så ser det jo ut som Supergirl fokuserer på den gryende fremmedhatet og dehumaniserende (eller hvordan man skal omtale utenomjordiske) ordbruk fra allmuen om de utenomjordiske etter fryktelig mange invasjoner og angrep fra verdensrommet. Det er jo lett å få inntrykk av at jorden angripes fordi man har gitt vern mot en vid gruppe av romvesen, og at deres fiender pga gammel fiendeskap naturlig nok vil angripe sine fiender, selv om de er på jorda. Antar at det ikke er noe enighet om noe universelt asylinstitutt. S4E3 av Supergirl, Man of Steel (nei, ikke Supermann) var i så måte en veldig interessant episode som forteller om hvordan meningmann opplever det å bo i en by/land som hele tiden er under angrep fra utenomjordiske eller lider under konstante kamper mellom superhelter og superslemminger. Og hvordan dette kan medføre radikalisering. Og har en interessant parallell til diskusjoner både nå i dag og den perioden du vet, den mellom de to verdenskrigene.

Likte også hvordan episoden lekte med premisset for komiserien Powerless, som omhandlet om hvordan det var å være en normal innbygger i en by der superhelter og superslemminger hele tiden slåss mot hverandre og ødelegger infrastruktur.

Så får man vurdere om sammenligningen mellom det som skjer i to underholdningsserier og hva som skjer i virkeligheten tyder på dybde og finesse, eller kanskje er platt og overfladisk behandling av komplekse spørsmål. Akkurat nå er jeg positivt overrasket, selv om det kan endres i løpet av de neste episodene.