GoT, frempek og historiefortelling.

2019-05-17

Er det troverdig at Dragemoren gjorde det hun gjorde? Ja, det har vært nok av frempek på det. Ble det fortalt på en god måte på hvorfor det skjedde i det øyeblikket? Kunne ha vært bedre. The Ringer har i tekst/video/ podcast argumentert for at frempekene var der, men historiefortellingen frem til da hadde ikke gjort seg fortjent til at hun gjorde det hun gjorde akkurat i det øyeblikket. Mens Jeffrey Parkin hos Polygon mener at de hadde gjort nok (slik jeg leser han).

Har det redusert min glede av å se denne serien? Nope. Fortsatt en av de beste. Men de to komprimerte siste sesongene har jo gjort sitt til at der de før kunne bruke episoder, ja til og med sesonger på å fortelle hvordan en person vokste eller forandret seg, har de plutselig måtte gjøre endringene i løpet av en episode.

For Dany skjedde det langsomt over 7 sesonger, så plutselig over et par episoder i sesong 8, mens for Jaime skjedde det i løpet av minutter. Eller skjedde det egentlig, det har jo alltid vært Cersei for han.

At denne sesongen også har hatt to utmattende episoder med mye død og fordervelse har jo også gjort sitt for å påvirke oppfatningen av tempoet i serien.

I hovedsak har jeg holdt meg til The Ringer sin GoT dekning, særlig Binge Mode på podcast. I år har jeg også hatlyttet til Filmpolitiets GoT podcast (jeg har litt problemer med språkbruken på en NRK podcast), og at det er litt for lite struktur i hvordan de prater om episoden. Eviglange sammendrag av en episode lytterne har sett en eller flere ganger er heller ikke nødvendig. Men følgende brev fra en lytter der gjorde at jeg humret litt.

Det blir ikke forklart hva som er problemet med episoden, men tydeligvis har det jo skjedd noe som brevskriver ikke likte. Kvalifisert gjetning for min del er vel at brevskriver ikke likte «Mad Queen» (sikkert en del av disse med tanke på at det er noen barn som er blitt døpt Daenerys eller Khaleesi).

Personlig synes jeg Dany og Jon er sånn passe meh som karakterer i serien. Men hadde B&W gjort noe med Arya, da hadde jeg kanskje sendt inn et lignende brev (minus det med bøker, wiki, youtubevidoer, fanteorier osv). Jeg har slått opp navn på wikien, jeg har som nevnt hørt på Binge Mode under min gjentitt av serien, jeg har lest på The Ringer, og sett på Talk The Thrones under sesong 7 og 8. Men jeg har ikke INVESTERT i dette. Jeg har gjort det fordi det er underholdning, i et fantastisk interessant univers. Og nå skal jeg begynne å investere med å lese bøkene.

Og for å sitere menneskevennen og filantropen Ramsay Bolton.

If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.