Odeon , IMAX, frackings 3D og Avengers: Infinity War

2018-05-01

I går var jeg på den nye Odeon Kino på Storo og så Avengers: Infinity War. Og ettersom jeg hadde lyst å se den på IMAX, så måtte jeg også se den i 3D, som jeg ikke er fan av (jeg bruker briller, og hadde jeg ikke brukt briller så hadde jeg sannsynligvis uansett syntes at det er slitsomt for hodet). Heldigvis passet brillene akkurat (for IMAX låner kinoen ut spesielle 3D-briller), men hadde jeg brukt mitt andre brillepar hadde nok opplevelsen vært enda verre.

Bortsett fra Avatar så har jeg kun sett 3D-filmer på kinobesøk med den yngste niesen.

Men skulle jeg se den på IMAX, så måtte jeg også akseptere 3D.

Så nå har jeg gjort det, og aldri igjen. I alle fall så lenge Odeon insisterer på at alle filmene som skal vises i IMAX-salen skal være i 3D. Hadde håpt at denne fasen med 3D var på vei ut igjen. Eller det er kanskje en Oslo-ting. Når jeg var Trondheim i jula så var det kun en sal som viste The Last Jedi etter de to første ukene. Når jeg returnerte hjem til Oslo og hadde lyst å se The Last Jedi en fjerde gang la jeg merke til at halvparten av forestillingene var i 3D.

Til å være 3D så var vel IMAX varianten meget bra. Jeg ble sliten i hodet, men ikke fullt så sliten som under andre 3D-filmer. Men om valget består av å se den i IMAX-salen med 3D eller den minste salen i 2D vil det være sistnevnte som vinner. Ellers virket jo Odeon til å være et fremragende kinosenter med mange saler som kommer til å være mitt første valg når jeg skal på kino i fremtiden.

Jeg har riktignok ikke det største sammenligningsgrunnlaget av 3D-filmer, og det er kanskje en observasjon som også er gjeldende for NORMALE 2D-filmer, men det virker som om en del av scenene ofte bare er snakkende hoder som står skrått på hverandre fordi det er en enkel ting å få til å se bra ut i 3D. Men også at det er en del andre scener som filmes på en bestemt måte pga 3D, som aldri ville ha blitt filmet på samme måte om det kun var 2D (f.eks når Gamora og Starlord prater sammen før Drax skal bevise at han er usynlig).

I tillegg var det også en del scener som virket hakkete og utydelige. Delvis fordi det er ment sånn for å illustrere kaoset, men også fordi teknikken (3d-brillene) nødvendigvis ikke henger med og at jeg kanskje begynte å bli veldig sliten i hodet.

Filmen var jo ellers grei, og etter å ha sjekket listen på Wikipedia over filmene i Marvel Cinematic Universe ble jeg litt overrasket over at jeg faktisk har sett ganske mange av de. De jeg mangler er definitivt Thor: The Dark World, Thor: Ragnarok og Black Panther. Og muligens The Incredible Hulk.