Castro 2 og litt Pocket Casts 6

2016-08-27

Det er to år siden jeg skrev en oppsummering om podcastappen i mitt hjerte og alle andre som kjempet om min gunst. Vinneren var Overcast, med Pocket Casts på plassen rett etter. Og hederlig omtale til Network og Castro. Instacast var noe jeg burde elske, men jeg bare likte den.

Instacast finnes ikke lengre, utvikleren av Network gjorde en del endringer jeg ikke var fan av (i tillegg virker det som om utviklingen har stilnet). Pocket Casts har nettopp kommet i versjon 6. Har ikke brukt den så mye, men i hovedsak så har min #2 podcastapp blitt litt bedre, inkludert å la seg inspirere av Voice Boost og Smart Speed fra Overcast, bare at de kaller det Volume Boost og Trim Silence. Overcast har kommet seg til versjon 2.5, og har frem til nå vært min favoritt.

Men i det siste har jeg hatt noen tanker hvordan podcastapper flest fungerer. De fleste har jo spillelister der man i varierende grad kan angi hvilke podcaster eller episoder skal være med. Enten på en smart måte (hvor ny episodene er, status for avspilling, hvorvidt de er lastet ned eller ei) eller litt mer manuelt med bare disse podcastene eller bare disse episodene.

Og det har begynt å sige inn i meg at dette ikke er en hensiktsmessig måte å behandle podcaster på.

Fordi det er etter min mening en måte som passer bedre til musikk. Der man ofte vil høre samme spilleliste flere ganger ut i fra humør eller anledning.

Ettersom jeg liker å holde antall ikke avspilte episoder så lavt som mulig (men likevel ha en grei reserve i tilfelle kjedsomhet) så minner podcaster meg mer som en blanding av e-post og les-senere-funksjoner som leselisten i Safari og tjenester som Instapaper og Pocket.

Nå i Overcast har jeg en del episoder fra The Incomparable og Idle Thumbs som jeg ikke vil høre på før jeg har sett filmene/tv-seriene/spillene som akkurat disse episodene diskuterer. Men dette er litt i motsetning til å holde antall episoder så lavt som mulig. Jeg kan flytte disse til en annen spilleliste. Det innebærer dog at jeg må lage en spilleliste, ekskludere episoder i en spilleliste og inkludere episoder i en annen spilleliste (fordi jeg vil jo at podcasten skal havne i den ene spillelisten jeg i hovedsak bruker). Men dette er for eksempel ikke en mulig løsning i Pocket Casts.

Og det er fordi spillelister i de fleste podcastapper mer er tenkt på som spillelister i iTunes et al, når de etter min mening burde bli sett på som mapper i en e-postklient.

Om The Incomparable kommer med en episode om en film jeg skal se senere, så hadde det vært bedre å ha en mulighet til å enkelt flytte den til en annen spilleliste med å trykke på en knapp eller med en sveipegest, i stedet for å redigere to spillelister (ekskludere episoden den fra min vanlige spilleliste, inkludere episoden i hør-senere spillelisten). For hva jeg abonnerer på faller som oftest i en av tre kategorier. Hør «nå» (podcaster som er regelmessige har jeg en tendens til å høre på faste dager), uinteressant (og dermed slette) eller høre senere (fordi det er avhengig av at jeg har sett filmen/tv-serien eller spilt spillet).

Og for to uker siden kom Castro 2 på banen med en litt annen måte å se på podcaster og spillelister.

Som Overcast kan man laste ned episoder uten å måtte abonnere på en podcast, men i motsetning til Overcast så vil ikke Castro 2 automatisk laste ned alle nye episoder på podcaster man faktisk abonnerer på. Man kan velge at de man hører på alt alltid skal lastes ned automatisk og legges til spillelisten øverst eller nederst.

Castro2 Inbox Innboksen til Castro 2. Trykker man på pilen til høyre kan man lese hele episodenotatene. Under beskrivelsen har man knappene for spill nå/øverst i kø/nederst i kø/arkiver.

Innboksen er der man prosesserer hva man skal laste ned. Med 50+ podcaster som jeg abonnerer, der en del har flere episoder hver uke, noen til og med hver dag, så er det faktisk slik at ikke alle er like interessante eller «viktig» nok til å høre på.

I innboksen går det fort med å enten legge en ny episode øverst eller nederst i spillekøen, eller å bare arkivere den. De to førstnevnte vil laste ned episoden (eller legge den i kø for nedlastning), mens den siste vil merke den som avspilt uten å laste ned. Har man Apple Watch og sender varsler dit kan man styre dette fra klokken. Meget hendig.

CAST2_QUEUE Den podcasten som ligger øverst er alltid klar til å avspilles med kontrollstripen nederst, pilen på den valgte podcasten er for å lese episodenotatene (kan også se de ved å trykke på den minimale albumkunsten nederst til høyre), prikkeraden på de andre er for å dra en podcast opp eller ned for å endre rekkefølgen.

Mens andre podcastapper har mulighet til utallig antall spillelister, så har Castro 2 kun en. Køen. Ikke ulikt slik jeg har brukt Overcast og Pocket Casts på. Men i motsetning til de to, så er det veldig enkelt å endre på rekkefølgen ved å bruke «drag and drop». Pocket Casts har jo funksjonen med «play next» der man kan legge til episoder fra en spille liste til en ny spilleliste som automatisk fortsetter fra en episode til den andre. Dette er også slik køen til Castro 2 fungerer i utgangspunktet. Jeg har slått av den funksjonen, men om jeg trykker på playknappen på øreproppene så vil neste episode i køen begynne å spille. Meget hendig.

CAST2_SHOWNOTES Helt standard episodenotatvisning.

CAST2_MAX_PLAYER Er det noe jeg ikke er helt fan av med Castro 2 så er det fullskjermsavspilleren. Avspillerstripen i spillekøen er litt for liten for min del, med minimal albumkunst. Fullskjerm er uten albumkunst og gir stor plass til det jeg tror er funksjoner som brukes sjelden.

Både Castro 2 og Pocket Casts er apper som ikke prioriterer å vise fullskjermsavspilleren sin, men i motsetning til Castro 2, så er Pocket Casts sin i det minste litt mer funksjonell etter min mening.

CAST2_ARCHIVE Arkiv viser enkelt og greit en liste over alle podcaster du abonnerer på, og har en liste over episoder du har favorittmarkert og de du nettopp har hørt på.

Noen ganger har man lyst å dele en episode man nettopp har hørt på, ved å gå til arkivet kan man enkelt se hvilke episoder man nettopp og har hørt på og enkelt kan dele. Et lite minus er at deling i Castro 2 til nå kun er å dele hele episoden og ikke fra et bestemt punkt. Men linken går i det minste til en kjekk webavspiller på Castro sin hjemmeside.

Alt i alt er jeg en stor fan av Castro 2. De kommer med ny måte å tenke på hvordan man skal behandle nye episoder. Og selv om de ikke er helt der jeg tenker (hadde vært kjekt med å lage en spilleliste for «uprioriterte» episoder) så er dette uansett nye spennende tanker.

Jeg har lest at mange andre savner Smart Speed/Trim Silence. Ikke et stort savn for min del, men jeg savner Voice Boost/Volume Boost. Er man seriøs med sin podcastlytting, så bør man ta seg råd til å bruke 55 kroner på å teste ut Castro 2. Jeg tror det er gode sjanser for at man kan bli fan.

Les ellers følgende omtaler. Six Colors. Macstories. Macworld.