Fasit for spådom om årets Tippeliga

2015-11-09

I april la jeg ut en spådom om hvordan tabellen ville se ut når sesongen ble ferdig i november.

Som de fleste var jeg pessimistisk på at Molde nok en gang ville vinne serien, og som de fleste bommet jeg kraftig der. Men det var jo også litt for å motvirke evt. jinxing at jeg ikke satte Rosenborg øverst. Jeg hadde troen på de, de hadde avsluttet positivt under Kåre, og når de mørke årene fra 2011 til og med 2014 inkluderer to 3. plasser og to 2. plasser, var det jo en viss mulighet for å gå et nivå opp. For de første seks plassene hadde jeg fem korrekte, deriblant helt korrekt for Odd og Viking.

Største bommen er jo Stabæk, med Molde og Haugesund/Tromsø på plassene bak.

I bunnen hadde jeg korrekte lag, men feil rekkefølge. Dog, jeg har en viss følelse på at jeg får rett med at Start rykker ned. I åtte minutter var de nemlig på nedrykksplass (ettersom de lå under 3-0 mot Molde, og Mjøndalen hadde uavgjort mot Viking). Og der lå de i åtte minutter helt til Kristoffer Haugen puttet på ledermålet for Viking. De ble kanskje lettet da, men de er fortsatt et lag som hadde siste seier i Tippeligaen 4. juli.

Gullballer

Utover dagen og kvelden den 8. november ble jo også de forskjellige gullballvinnerene presentert av NFF.

  • Årets keeper: Ørjan Nyland, Molde. Jaja, en som spilte i 13 kamper og slapp in 16 mål før han forsvant til Tyskland er sikkert Tippeligaens beste målmann. I motsetning til prisen for trener, så finnes det ingen logikk her.
  • Årets forsvarspiller: Jonas Svensson, Rosenborg. Alltid i godt driv fremover, lykkes med nøkkeltaklinger. Føles som han til tider oftere er i motstanders 16-meter enn egen.
  • Årets midtbanespiller: Ole Kristian Selnæs, Rosenborg.
  • Årets angrepsspiller: Aleksander Søderlund, Rosenborg. Det kan kanskje argumenteres for Adama Diomande pga viktigheten han hadde for Stabæk, men målsnitt pr. kamp er faktisk fordel for Søderlund.
  • Årets unge spiller: Iver Fossum, Strømsgodset. Antar den er grei. Selnæs, selv om han fortsatt er ung, har spilt såpass mange kamper i Tippeligaen. Men hadde han vært 95-modell i stedet for 94 så hadde det jo vært litt mer merkelig.
  • Årets trener: Bob Bradley, Stabæk. Kåre Ingebrigsten vant bare serien, tok Rosenborg til cupfinalen, og til gruppespill i Europa League. Men i motsetning til Årets Keeper, så er det faktisk en viss logikk i at Bradley vant denne. Har vel vært tippet i nedrykkskampen to år på rad, sikret en 9. og en 3. plass.
  • Kniksens hederspris: Frode Johnsen, Odd. Ingenting å utsette på denne, hedersmann, helt. Som har holdt et høyt nivå overraskende lenge.
  • Årets spiller: Ole Kristian Selnæs. Pirloesque. Il Pirlo nato tra i fiordi. Mange fantastiske langpasninger som legges slik at det er bare en medspiller som når den og som enten blir mål eller farlige sjanser. Går fra ufarlige situasjoner til farlige i løpet av et øyeblikk. Han og Mike Jensen har kanskje vært de viktigste for Rosenborg i år.
# Spådom Fasit
1 Molde Rosenborg
2 Rosenborg Strømsgodset
3 Strømsgodset Stabæk
4 Odd Odd
5 Viking Viking
6 Vålerenga Molde
7 Lillestrøm Vålerenga
8 Haugesund Lillestrøm
9 Tromsø Bodø/Glimt
10 Aalesund Aalesund
11 Bodø/Glimt Sarpsborg 08
12 Sarpsborg 08 Haugesund
13 Stabæk Tromsø
14 Sandefjord Start
15 Start Mjøndalen
16 Mjøndalen Sandefjord