Epleklokke

2015-09-25

For vel en måned siden mottok jeg min Apple Watch (42mm Sport, Space Grey) fra PS, som de igjen sannsynligvis hadde hentet fra England (en kvalifisert gjetning fra min side basert på strømpluggen som fulgte med). Den ble noen hundre kroner dyrere enn hva man kan kjøpe den for nå (eller snart) i Norge, men nysgjerrigheten ble til slutt litt for stor.

Og naturligvis har jeg gjort meg opp noen tanker om produktet. Er det Jesusklokken? Er det klokken som er kommet til jorden for å gjøre alle andre klokker overflødige?

Naturligvis ikke.

Når den ble avduket i denne videoen var min første innskytelse «uuuæh, schtøgg». Men etter å ha sett litt flere videosnutter og bilder av den på armen til folk, og til slutt, på min egen arm, har utseendet vokst på meg as the saying goes.

Og ikke bare fordi jeg brukte 4.500 kroner på noe.

For det første så har jo det meste Apple selger en meget god kvalitetsfølelse. Konkurrentene har kanskje enkelte produkter i samme klasse, men samtidig er det mye der som føles billig eller dårlig gjennomført.

En annen ting som ofte kommer frem når man diskuterer smartklokker er jo hvorvidt en klokke ser ut som en ordentlig klokke (les: rund). Apple Watch feiler jo i så måte, men samtidig er det jo en grunn til at digitale enheter ofte er firkantede. At det å presentere tekst og innhold er litt enklere spiller inn. Og det er jo ikke som om vi har hatt firkantede klokker før. Tenker mest på digitalklokker, men det finnes flotte analoge klokker som ikke er runde.

Så nei, vi snakker ikke om en Panerai, Patek Philippe, IWC eller andre lignende luksusmerker. Men sammenligner vi med de fleste sportsur, andre digitale klokker og quartz-klokker i samme prislende som Apple Watch Sport (som jeg har), så stiller den etter min mening veldig sterkt.

Dog, etter min mening har Apple i sine analoge klokkefjes bommet litt. De har fokusert på etterligne runde klokker på alle, i alle fall hvis du skal ha litt detaljer som minutter og timemerker. Det gjør ofte at de analoge kopiene føles veldig små ut sammenlignet med klokkens størrelse. Her burde de ha prøvd å lage minst en analog klokke som utnytter den firkantede flaten.

square-vs-round.jpg(dårlig forsøk på å illustrere).

Og mens den digitale kronen er “genial”, og gjør jobben som den skal, så har jeg litt større problemer med å forstå valget Apple tok med å dedikere en egen knapp til vennefunksjonen (dobbeltrykk for Apple Pay er grei nok).

Personlig ville jeg foretrukket om den knappen var den som tok deg hjem til klokken, mens kronen ble brukt til scrolling og valg av knapper i appene. Ikke helt gjennomtenkt fra min side, men jeg kan ikke tenke meg at klokken vil være den enheten man bruker for å ta initiell kontakt med familie, venner og kolleger. Da er det mer normalt å dra frem telefonen. Men det å respondere på meldinger og korte samtaler fra klokken er derimot mer naturlig. Men da har man allerede notifikasjonen å handle ut i fra, og da trenger man ikke kontakthjulet som knappen nå i dag henter frem.

I versjon 1 av watchOS kjørte ikke tredjeparts apper lokalt på klokken, men var i stedet fremviser av applogikk som kjørte på telefonen. Det var ikke den kjappeste opplevelsen, en det gikk greit. Men litt av det var fordi jeg kjørte veldig få apper fra andre enn Apple. Overcast og Hue er de jeg bruker mest.

Med versjon 2 så kan apputviklere lage programmer som kan kjøre uavhengig av programmet på telefonen, men akkurat nå er det litt rolig med oppdateringer. Jeg regner med at utviklerene er mer opptatt med å tilpasse seg iOS 9 og de nye iPhonene som kom på markedet, enn å fokusere på klokka som tross alt har en mindre målgruppe akkurat nå.

Uansett. Å kjøre masse apper på Apple Watch var ikke derfor jeg kjøpte klokken. For meg var det bare fristende å ha en enhet på armen som viste meg de viktigste meldingene og hvem som ringte uten å forstyrre podcastlyttingen min mens iPhonen lå i skulderveska. Og som kunne fungere som en fjernkontroll til telefonen.

Og i så måte synes jeg klokken har nådd sitt mål perfekt. På jobb ligger telefonen mer i ro, og når jeg er ute å går er det mer behagelig å få en liten vennlig vibrering på håndleddet.

Og foreløpig er det fortsatt litt morsomt å fylle ringene i aktivitetsapppen.