Wikestadplanen

2015-05-11

Kasper Wikestad, kommentator i TV 2 hadde i dag på på tv2.no et forslag til en overhaling av Tippeligaen (og det som nå er OBOS-ligaen (ligaen tidligere kjent som Adecco)). Den uavhengige bartefanzinen Late Barter la så ut på sine hjemmesider et motinnlegg som etter min mening argumenterer greit i mot Wikestad sitt forslag, som neppe har det største datagrunnlaget. Bortsett fra tilskuernedgangen etter 2008, som var siste sesong med 14 lag i toppen. Å øke fra 14 til 16 med håpet om at, som Late Barter skriver:

Det handlet om å gi mulighet for stabilitet og forutsigbarhet.  Det ble antatt at med 16 lag i toppen, ville det bli lettere for lagene med trygg økonomistyring

er sammenlignet med Wikestadplanen om å gå fra 16+16 til 10+10 en bitteliten ubetydelig endring med et godt datagrunnlag.

Tilskuertallene har gått ned. De «uinteressante» kampene er blitt flere.

Tilskuersnittet pr kamp er kanskje gått ned, men Tippeligaen er fortsatt i øvre sjikt når det gjelder tilskuere sammenlignet med folketall. At det blir litt flere «uinteressante» kamper er kanskje ikke så rart når man går fra 182 kamper til 240 kamper i en sesong.

Ti lag i Tippeligaen, ti lag i OBOS-ligaen, med tre innbyrdes møter (da får man 27 runder). Om man føler det må spilles enda flere kamper, kan de møtes fire ganger innbyrdes (36 runder).

Hvordan tenker man å fordele hvem som får hjemme eller bortekamp i det siste innbyrdes oppgjøret ved tre møter? Resultatet fra de to første? Tabellplassering? Antall hjørnespark? Ikke en helt ubetydelig detalj. Og med tanke på at det er problemer med å få plass til 30 runder med dagens 16 lag. Hvordan er det tenkt med 36 runder og 10 lag. Utvide sesongen i begge ender? Og hva med nedrykk og opprykk. I dag er det følgende praksis som gjelder.

  • Tippeligaen: 2 rykker ned, 1 spiller kvalifisering
  • OBOS-ligaen: 2 rykker opp, 4 spiller kvalifisering for å møte Tippeligaens representant.
  • OBOS-ligaen: 4 rykker ned
  • Oddsen-ligaen: De 4 avdelingsvinnerene rykker opp.

Så sjansen er stor for at OBOS-ligaen så er man enten innblandet i opprykk eller nedrykk, sånn i teorien. En endring til 10+10 vil jo føre til store endringer her.

  • Tippeligaen: 1 rykker ned, kanskje 1 til kvalik?
  • OBOS-ligaen: 1 rykker opp, 2 til kvalik?
  • OBOS-ligaen: 2 rykker ned?
  • Oddsen-ligaen: Avdelingsvinnerene spiller kvalik?

Et annet argument er at det har blitt lettere for unge spillere å få sjansen i Tippeligaen med flere lag. Med kun ti lag blir det nåløyet trangere, men de får en bedre arena ved lån til det nest øverste nivået, og når de først får muligheten i Tippeligaen, vil nivået (om min tese stemmer) være høyere.

Men nåløyet vil jo bli like trangt i OBOS-ligaen, ettersom et eventuelt opprykk til Tippeligaen vil bli vanskeligere. Da er det jo ikke sikkert at lag i OBOS-ligaen er så interessert i å være farmer-lag for lag i Tippeligaen. Som Late Barter skriver:

Og i forlengelsen av det, er det nå egentlig så mye mer spennende å møte Vålerenga og Molde fire ganger hver pr sesong enn å få to kamper hver mot Ulf og Mjøndalen?

På lengre sikt vil dette føre til en devaluering av disse oppgjørene. Det kan hende det finnes gode argumenter for at 16 lag i Tippeligaen er feil. Svaret er i alle fall ikke 10 lag. Fordi løsningen er ikke å komplisere til serieopplegget. N antall lag, ditt lag møter alle andre lag en gang på hjemmebane og en gang på bortebane. Enkelt. Tabellen blir lett å forstå. Wikestadplanen, og i stor grad Hypercuberapporten 1 2 3 som ble lagt frem i fjor prøver/prøvde å gjøre dette mer komplisert enn det burde være.