Masters of the Air 📺

2024-04-08

Jeg leste noen som omtalte Apple TV+ som en premium strømmetjeneste for pappaer basert hvilke type serier de produserer. Jeg humret litt av den karakteristikken, men den har nok en smule sannhet i seg.

Og det var lett å tenke på den karakteristikken mens jeg så på Masters of the Air, som omhandler den amerikanske luftkrigen i europa under andre verdenskrig.

Eller. Vi følger med en del mannskaper på diverse B-17 bombefly frem til krigens slutt. Samt litt om Tuskegee Airmen og P-51.

Som det meste på Apple TV+ så er jo dette en serie som har penger bak seg, og greier på sitt vis å få demonstrert dimensjonene på denne delen av krigen. Og galskapen.

Men som serie leverer den ikke helt. Den gir jo følelsen av Band of Brothers, bare med bombefly (på samme måte som The Pacific var Band of Brothers, bare i Stillehavet. The Pacific var jeg ikke fan av, den var mest brutal.

Største problemet med Masters of the Air etter min mening er jo at ettersom et B-17 fly har et mannskap på 10 og

Of the 12,731 B-17s built, about 4,735 were lost during the war

blir det jo naturlig at det er en del tap av mannskaper. Sammenlignet med f.eks Band of Brothers, så blir det litt vel mange individer å forholde seg til. Og det hjelper jo ikke akkurat at det jeg antar er seriens to stjerner, Callum Turner og Austin Butler ikke nødvendigvis har så mye samspill som de burde, og er til tider langt unna hverandre pga omstendighetene.

Sånn sett en formel som fungerte veldig bra i Band of Brothers. Burde ha funket i The Pacific. Men man får ikke samme følelsen av like tette bånd i Masters of the Air. Mesteparten er vel naturlig pga settingen. Det unnskylder dog ikke at det er en serie som blir litt kjedeligere enn den aspirerer til å være.

Jeg har sett Band og Brothers flere ganger, og kommer nok til å gjøre det igjen. Jeg har sett Masters of the Air den ene gangen jeg kommer til å se den.

Høydepunktet var nesten i episode to når de amerikanske bombemannskapene jubler over at de skal bombe Trondheim.