Dune (litt mer) 🍿

2024-02-18

Jeg mÄ innrÞmme at det nok begynner Ä bli en stund siden jeg ble sÄpass «forelsket» i en film som jeg ble nÄr jeg sÄ fÞrste del av Dune pÄ fredag.

Og det uten Ä vÊre perfekt. Men samtidig, sÄ fÞler jeg skaperne har tatt valg som viser at de stoler pÄ publikum. Og at de har greid Ä fortelle en historie med en kompleks mytologi pÄ en Þkonomisk mÄte.

For en som bare har spilt Dune 2 pÄ PC i sin tid, og har hÞrt om bÞkene (men aldri lest) og hÞrt om filmen av David Lynch (men aldri sett) sÄ fÞlte jeg meg egentlig aldri forvirret. Uten sammenligning forÞvrig, ikke ulikt hvordan ting fÞltes nÄr man hadde sett den fÞrste Star Wars: A New Hope (dog, jeg er sÄ gammel at jeg har sett den som bare Star Wars). Filmen er sin egen fortelling. Men det er ord og bilder og historier som hinter om noe sÄ veldig mye stÞrre.

Og jeg simpelthen elsker det.

Og jeg har pÄ fÞlelsen av del 2 vil beholde det. Og at vi unngÄr det Khoi Vinh (Ättende gangen jeg nevner det) kaller for

But “John Wick: Chapter 3—Parabellum” demonstrates one little acknowledged principle of escalated world building: the inevitable outcome is bureaucracy.

Noe vi definitivt la merke til med Star Wars. Og andre filmer som ble suksesser og plutselig «mÄtte» forklare mer om verdenen. Det tror jeg vi slipper med del 2 av Dune.

Any fantasy (and the Wick-verse is as fantastical as any franchise) relies as much on what it doesn’t reveal as on what it does, leaving enough to the imagination for fans to revel in the possibilities. But with each installment, sequels tend to tip that balance towards revelation and away from mystery.

Jeg synes dette er sÄ vidunderlig konsist om hva som oftest skjer.

Dog. Dune, fantatisk vidunderlig film som jeg nok skal se flere ganger.