2023, et bittelite tilbakeblikk på mitt forbruk av populærkultur, samt kanksje noen andre høydepunkter

2023-12-31

Det er normen at man har en slags oppsummering av året som er gått. Ettersom jeg lever verdens mest kjedelige liv så forholder jeg meg til hva jeg har fortært av populærkulturelle medier det siste året. Noe som medfører at alt ikke nødvendigvis er fra 2023.

Hørt

Jeg har hørt færre podkaster i 2023 enn noen gang tidligere. Jeg byttet ut min eneste techpodcast The Talk Show etter øynene mine nestet poppet ut når Gruber var dustete rundt lanseringen av Threads. Byttet den ut med Upgrade (byttet og byttet, har jo hørt på den før). Ikke så veldig stor fan av Myke Hurley, men Jason Snell er alltid en stemme som er verdt å høre på. En av de bedre techpunditene fordi han har evne til å se en sak fra flere sider. Og ikke bruker 12 minutter på å forklare at 1+1 = 2.

Ellers likte jeg The Redemption of Jar Jar Binks. Spy Valley og Agent of Betrayal var spennende podcast fra spionasjens verden. Ellers har jeg holdt meg til de jeg har hørt på lenge.

Lest

Ikke mye å skryte av her. Skal jeg lage en Topp 3, så vil den inneholde alle bøkene jeg har lest/hørt i år. Litt skuffende fra min side, men humøret for lesing har egentlig ikke vært til stede i år. Men Jack Reacher #27 var underholdende nok.

Film

Ut i fra mine notater har jeg sett 15 17 filmer i det herrens år 2023. Og på Letterboxd har jeg gitt de 15 filmene score fra 2,5 stjerner til 5. Min Topp 5 blir som følger.

  1. Oppenheimer
  2. Spider-Man: Across the Spider-Verse
  3. Asteroid City
  4. Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
  5. The Marvels

Men når man ser i snitt litt over en film i måneden så blir det jo ikke det største utvalget. For det er jo ofte litt sånn at for meg så er det fortsatt litt mer utfordrende å sette på en film på 2+ timer enn en serie på 6-10 episoder på cirka samme antall timer (fordi jeg naturlig nok ser på en serie som oftest over flere uker). Kanskje prøve en liten endring der. Matt Birchler har hatt et mål å om se flere filmer i år og har dokumentert det på Mastodon. Han er visst på over 100 i år. Det blir litt for meget for meg, men jeg finner det naturlig med å ha et mål om å se på en film i uken. Så i den grad jeg har noe prosjekt for 2024, så blir det vel det.

Problemet er for min del i alle fall ikke mangel på gode filmer, men det er mer å ha humøret til å se enkelte filmer jeg har lyst å se.

TV

Som vanlig er jo TV, eller kanksje mer korrekt serier, den underholdningsformen jeg har brukt mest tid på. Og så mange at jeg har notert ned 40ish serier som jeg synes har vært gode (kommer ikke til å nevne alle). Selvfølgelig så er jo en god del av de seriene ting jeg likte, men naturligvis aldri vil være med når jeg skal vurdere de for en Topp 5 liste. Mange de jeg har notert ned er også seriefinalesesongen, og må jo si at mange av de virkelig hadde telemarknedslag og 5 x 20 i stil for sin siste sesong.

  1. Barry. En fantastisk serie avsluttet på en fantatisk måte.
  2. Ted Lasso. Sudeikis vil kanskje ikke fortsette som Ted Lasso, men det er en mulighet for at en serie som heter noe med AFC Richmond kan bli en realitet. Men på den annen side. Ted var limet som holdt det hele sammen.
  3. Succession. Å lage en serie om rike drittsekker er jo relativt vanlig. Mange av de er jo til og med gode. Men Succession klarer å skille seg ut
  4. Slow Horses. Gary Oldman er jo fantatisk, naturlig nok. Det er mye kunnskap i det hodet. Og selv om gjengen med slow horses er persona non grata med tanke på MI5, og at de lider av apati, så greier man å få frem at i bunn og grunn er dette ærgjerrige mennesker med masse kunnskap.
  5. Hijack. Spenning fra første sekund. Fornuftig bruk av sjokkerende plottvister.

Noterer meg at det er to HBO og tre Apple TV+ serier på min Top 5.

Hederlig omtale til disse. Både Taskmaster og Kongen Befaler var gode i år. Og særlig nyskapningen Taskmaster Australia (som brukte det eneste gode med Taskmaster New Zealand, innspillingsstedet). Jack Ryan er en kompetent spionserie (og da snakker jeg ikke om siste sesong som jeg ennå ikke har sett). Welcome to Wrexham var fantatisk (og jeg har bare sett første sesong). Så endelig ferdig første sesong av Hunters. Deilig serie. Startet på, men ikke ferdig med tredje sesong av The Boys. Blodig. Shrinking, The After Party, Silo og Mythic Quest runder av et godt år for Apple TV+.

Når det gjelder Star Wars så synes jeg nok Ahsoka var bedre enn The Mandalorian, men jeg likte de begge godt. Ellers på Disney+ så var jo Only Murders in the Building fortsatt veldig god og underholdende.

Når det gjelder strømmetjenester jeg bruker minst så er vel Amazon Prime Video og Netflix i «hard» konkurranse der. Men jeg satte pris på The Diplomat på sistnevnte. Og gjorde en sjelden ting med Bodies og binget den på ei helg. The Recruit var så dårlig at den ble bra (mens Treason var bare så dårlig at den forble dårlig (du er dårlig når du er så minneverdig dårlig at du tas med i en liste over gode ting)).

De siste dødsdømte var en interessant dokumentserie som fokuserte på de som ble dømt til døden etter krigsoppgjøret i Norge. Makta er en fornøyelig serie om maktkamp i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet, basert på dårlig hukommelse.

Og så hadde også Billions sin seriefinalesesong. Og greide også å lage noe veldig bra om rike rasshøl.

Annet

Tja, fikk jo endelig kjøpt med en PS5. Og det var jo moro. Selv om det betød mest at jeg begynte å spille litt på Red Dead Redemption 2. Som er et fantastisk spill. Digger spill fra Rockstar.

iPhone 15 Pro Max var telefonen som endelig fikk meg til å gjøre det jeg jeg har tenkt på en del ganger. Hoppe av den årlige iPhone oppgraderingen jeg har lidd av de siste ti år. Endelig en telefon som er litt bedre å holde i, siden designendringen med iPhone 12 generasjonen. Og litt lettere og bedre balansert med skiftet fra stål til titanium.

Voyager er jo et interessant tastatur som jeg fortsatt jobber med å venne meg til. Men jeg liker opplevelsen frem til nå.