Hbomberguy og hans nesten fire timer lange video om plagiering

2023-12-05

Etter snart en måned uten YouTube Premium Lite, så har jeg klart å unngå å bruke YouTube som en kilde for å bare tankeløst surfe på for å bekjempe kjedsomhet.

Dog i går og i dag har det vært noen unntak. Først så jeg noen nevne en videoskaper som kalles hbomberguy hadde lagd en nesten fire timer lang video om plagiat blant diverse videoskapere. Ikke hadde jeg hørt om hbomberguy, og ikke hadde jeg hørt om James Somerton eller noen av de andre videoen handlet om. Dog, jeg har lagt merke til litt av subkulturene hbomberguy nevnte, og alltid frustrerende når de ender opp blant forslagene algoritmen hadde eller i søkeresultatet.

Heldigvis, så tror jeg at jeg har hatt en bra nok edderkoppsans til unngå de aller verste av de. Som sagt nesten fire timer lang, så den bør nok «nytes» i flere etapper. Men kan anbefales. Ikke nødvendigvis bare fordi personene den omhandler er så veldig interessante, men også fordi det er en situasjon for å lære litt. Så man kanskje plukker opp andre fremtidige sjarlataner. Men som hbomberguy, de kan jo bare sende teksten til noen andre gjennom ChatGPT og be den omskrive det.

Den andre videoen var den jeg så først og er lagd av Todd in the Shadows (som startet å lage en video om faktafeil fra enkelte av James Somertons videoer etter at han hadde hørt at hbomberguy holdt på lage den tidligere nevnte nesten fire timer lange videoen. Tror jeg. Kan hende jeg husker feil. Jeg har sett to lange videoer lagd av noen jeg aldri har hørt om som omhandler andre personer jeg aldri har hørt om.

Hbomberguy sin video er nok den bedre av de to, men sistnevnte video er jo litt interessant med tanke på hvor mange som faktisk begynner å få mye av nyhetene sine fra kilder som YouTube og TikTok. Man bør være på vakt.

Noe jeg også har gjort litt, særlig med tanke på Russlands invasjon av Ukraina i fjor. Som f.eks en kanal som opprinnelig handlet om gaming, men personen bak den var nok noen som hadde en veldig interessant dagjobb. Videoene var jo ofte rene powerpointpresentasjoner, men på den annen side, legger man ut en episode der man snakker med en amerikansk general som tidligere hadde vært nestkommanderende for NATOs styrker i Europa, så har en en følelse av at man har noe å fare med (at det er andre personer som også har kvalifikasjonene i orden, styrker jo naturligvis den følelsen).