The Redemption of Jar Jar Binks 📻

2023-08-31

Har denne uken hørt på The Redemption of Jar Jar Binks, seks episoder på 30ish minutter hver.

the redemption of jar jar binks

Som tittelen antyder, så handler det jo om Jar Jar Binks og om Ahmed Best som spilte rollen som Jar Jar under innspillingen og lagde stemmen til han. Motreaksjonen mot Jar Jar. Helvete Ahmed Best opplevde (inkludert dødstrusler) som nesten endte opp i selvmord.

Uten å utbrodere for mye om Star Wars og min interesse for det, så kan jeg jo kort si at jeg likte The Phantom Menace når den kom (selv om det klart var den fjerde beste Star Wars filmen til da). Men jeg var ikke fan av Jar Jar og Anakin i filmen. Men det var ikke Ahmed Best eller Jake Lloyd sin feil. Der er det George Lucas og Rick McCallum som til syvende og sist har ansvaret for.

Jeg så den flere ganger på kino, og når DVD-en kom så kjøpte jeg jo naturlig nok den og så den flere ganger og alt av ekstramateriale flere ganger. Det var ikke før Attack of the Clones jeg begynte å skifte mening om den første. Som allerede da hadde begynt å føles veldig utdatert utseendemessig, som er merkelig med tanke på hvor tidløs THE OG ser og føles ut.

Men mest er det jo fordi det kanskje begynte å bli klart at George Lucas kanskje ikke var kapabel til å fortelle forhistorien mange av oss hadde tenkt og drømt om basert på dialog som:

A young Jedi named Darth Vader, who was a pupil of mine until he turned to evil, helped the Empire hunt down and destroy the Jedi Knights. He betrayed and murdered your father. Now the Jedi are all but extinct. Vader was seduced by the dark side of the Force.

I stedet fikk vi en Jar Jar Binks som var mer irriterende og ble brukt som «comic relief» (som det så fint heter på nynorsk) alt for mye, og en Anakin som sa «oops» gjentatte ganger mens han utslettet droidehæren. Det er ikke mye som minner om han som til slutt ble galaksens ondeste person.

Jeg skjønner derimot at Jar Jar var ikke for meg, det var for de som var yngre. Og aller viktigst. Barndommen min ble ikke ødelagt. Orginalene er fortsatt noe av det beste innenfor film.

Når det gjelder fankultur har jeg egentlig aldri deltatt på nettsamfunn for å diskutere opp og ned i mente. Jeg har sett, lest og spilt og diskutert det vi har sett, lest og spilt med skolekompiser og arbeidskolleger. Og de gangene jeg har dyppet tåen i nettsamfunn har jeg som oftest kuttet ut fort fordi jeg generelt sett ikke har likt tonen. Både i diskusjonene om diverse tema. Og ikke minst hvor alvorlig enkelte ser ut til å ta det. Og i den grad jeg har mistet eller i det minste fått en kjølnet interesse for enkelte ting jeg før har likt, så er det andre fans.

Kunne George Lucas ha gjort en bedre jobb med å fortelle historien om hvordan Anakin ble til Darth Vader? Absolutt. Men det var hans historie å fortelle, ingen andres.

Each day on twitter there is one main character. The goal is to never be it — maplecocaine

Som podcasten mer eller mindre slår fast, så ble Ahmed Best den første «main character» på Internett. Han fikk dødstrusler. Han var noen skritt fra å ta selvmord. Alt for å ha fått en drømmerolle i en filmserie som betydde mye for han når han vokste opp, og fulgt manus og instruksene til regissøren.