Funderinger rundt det å flytte fra 1Password til iCloud Keychain.

2023-07-13

Har igjen begynt å fundere på å flytte fra 1Password til iCloud Keychain. Ikke fordi at jeg er misfornøyd eller har problemer med førstnevnte. Men det ser ut som Apple gjør mye korrekt med passord for mine behov.

Men noen forandringer blir det. Har lest Simon B. Støvring sin bloggpost om det samme.

Hans løsning med å bruke Notater til å lagre engangskoder/sikkerhetskoder i et låst notat er nok greit nok. Betalingskort går jo greit i iCloud Keychain.

Så med tanke på hvordan jeg har brukt 1Password er det to ting som må tenkes igjennom.

Første er jo at jeg lagrer passord som ikke er brukt for å logge inn på nettsteder, og iCloud Keychain ser ut til at man må konfigurere en url for å kunne lagre noe. Kan jo bruke Notater til dette, som med engangskoder. Eller slenge på en .local eller.invalid eller noe sånt. Så lenge man har med et punktum og en bokstav ser det ut til å gå.

Litt idiotisk, men det får nå gå. Men sleng meg med i koret over de som vil at Passord skal bli en egen app med litt flere funksjoner. Man har ofte andre passord som ikke går til nettsteder, evt. så har man f.eks passord som tilhører f.eks foreldre som er nødvendige å ta vare på, men som jeg ikke er så veldig interessert skal poppe opp som alternativ når jeg prøver å logge inn på nettsteder.

Den andre tingen er dokumenter. Det er noen typer dokumenter (skatt, bankting …) som jeg ikke har likt å bare la ligge under ~/Dokumenter (som er knyttet mot iCloud Drive). På min side så bruker jo alle maskinene fulldiskkryptering, og på iCloud siden kan jeg jo slå på «Avansert databeskyttelse» (ennå ikke rotet meg til å gjøre det ennå). Og da bør jeg kunne si meg trygg nok. Tror jeg. Men samtidig, så har jeg ikke nødvendigvis lyst til at disse dokumentene skal poppe opp i Spotlight eller lignende.

Jeg prøvde når jeg skiftet bank nå nettopp å lagre enkelte dokumenter i Notater og låse notatet. Men det er visst ikke mulig, kun tekst, bilder og tegninger. Tester litt med et kryptert sparseimage som jeg lagrer på iCloud Drive. Eneste jeg frykter litt der om det er noen problemer med image om det er krøll med synking. Men samtidig, dette er ikke noe jeg skal åpne så ofte eller gjøre endringer i. Kanskje 1-2 ganger i året.

Så, kommer nok til å slå på «Avansert databeskyttelse», men frem til da blir det nok et kryptert diskimage.