Under the Banner of Heaven 📺

2022-09-21

Har den siste uken sett på miniserien Under the Banner of Heaven, basert på boken med samme navn om drapet på Brenda Wright Lafferty og hennes 15 måneder gamle datter Erica i 1984. Samt litt om grunnleggelsen av LDS og de første årene av dens eksistens.

Med tanke på at det skjedde i Utah, så spiller jo mormonisme(LDS) naturligvis en del inn.

Jeg vet ikke hvor sannferdig bilde serien gir av troen og hvordan ting var/er i Utah, jeg gjetter på at man som vanlig tar seg noen friheter og snarveier. Men som vanlig når jeg ser på en serie som er basert på virkelige hendelser, så prøver jeg å lese meg litt opp på ting jeg finner interessant. Og fikk jo korrigert noen etablerte sannheter jeg hadde hørt får. Mye som var tillagt LDS er egentlig noe som bare gjelder FLDS (og ja, F-en står for fundamentalist).

Men uansett hvorvidt serien gir et korrekt inntrykk av alle involverte parter eller ei, så er det etter min mening en severdig serie som bruker tiden sin godt. Lite skummel, helt til ca. den siste halvtimen der det er litt mer nerve i jakten etter drapsmennene og tilbakeblikkene til rundt når drapene skjedde (og nei, drapene vises ikke).

Andrew Garfield er strålende som detektiv Jeb Pyre, Gil Birmingham vel så strålende som Jebs partner Bill Taba mens Daisy Edgar-Jones er fantastisk som Brenda Wright Lafferty.

Sam Worthington spiller Ron Lafferty, Wyatt Russell spiller Dan Lafferty, og Denise Gough er Dianna Lafferty.

Disse seks kan vel sies å være de mest sentrale og de som har de største rollene i serien sett under ett, og det er nesten fristende å kjøre «ingen nevnt, ingen glemt» når det gjelder en slik serie som denne, for det var ikke en eneste svak skuespillerprestasjon blant alle involverte. Og det er strengt tatt noe jeg sjeldent opplever.