Under the Banner of Heaven đŸ“ș

2022-09-21

Har den siste uken sett pÄ miniserien Under the Banner of Heaven, basert pÄ boken med samme navn om drapet pÄ Brenda Wright Lafferty og hennes 15 mÄneder gamle datter Erica i 1984. Samt litt om grunnleggelsen av LDS og de fÞrste Ärene av dens eksistens.

Med tanke pÄ at det skjedde i Utah, sÄ spiller jo mormonisme(LDS) naturligvis en del inn.

Jeg vet ikke hvor sannferdig bilde serien gir av troen og hvordan ting var/er i Utah, jeg gjetter pÄ at man som vanlig tar seg noen friheter og snarveier. Men som vanlig nÄr jeg ser pÄ en serie som er basert pÄ virkelige hendelser, sÄ prÞver jeg Ä lese meg litt opp pÄ ting jeg finner interessant. Og fikk jo korrigert noen etablerte sannheter jeg hadde hÞrt fÄr. Mye som var tillagt LDS er egentlig noe som bare gjelder FLDS (og ja, F-en stÄr for fundamentalist).

Men uansett hvorvidt serien gir et korrekt inntrykk av alle involverte parter eller ei, sÄ er det etter min mening en severdig serie som bruker tiden sin godt. Lite skummel, helt til ca. den siste halvtimen der det er litt mer nerve i jakten etter drapsmennene og tilbakeblikkene til rundt nÄr drapene skjedde (og nei, drapene vises ikke).

Andrew Garfield er strÄlende som detektiv Jeb Pyre, Gil Birmingham vel sÄ strÄlende som Jebs partner Bill Taba mens Daisy Edgar-Jones er fantastisk som Brenda Wright Lafferty.

Sam Worthington spiller Ron Lafferty, Wyatt Russell spiller Dan Lafferty, og Denise Gough er Dianna Lafferty.

Disse seks kan vel sies Ä vÊre de mest sentrale og de som har de stÞrste rollene i serien sett under ett, og det er nesten fristende Ä kjÞre «ingen nevnt, ingen glemt» nÄr det gjelder en slik serie som denne, for det var ikke en eneste svak skuespillerprestasjon blant alle involverte. Og det er strengt tatt noe jeg sjeldent opplever.