Promising Young Woman 🍿

2022-01-08

Promising Young Woman er en hevnfilm som er litt utenom det vanlige, og det på en god måte.

Normen for hevnfilmer er jo at det veldig klart er noen onde og noen gode. Og de onde gjør noe som rammer en av de gode særdeles hardt, og som oftest på en særdeles brutal måte. Et syn som vi som seere sjeldent blir spart for.

Fordi det er jo meningen at vi skal ha sympati med den gjenværende gode, og virkelig hate de onde.

Denne «klisjeen» faller ikke Promising Young Woman i. Man skjønner at Cassie har blitt endret med det som skjedde med bestevennen Nina, og man har en anelse om hva som har skjedd. Men det er ikke før mot slutten av filmen at man får bekreftet hva som skjedde (igjen, uten at vi ser det, vi bare hører deler av detaljene). Og at dette som skjedde Nina medfører at Cassie fokuserer all sin energi på å «hevne» Nina.

Har man sett traileren, så skjønner man litt hvordan Cassie utfører sin hevn. Også en måte som er litt utenom det vanlige.

Helt til hun hører navnet Al Monroe, og at han har returnert til byen for sitt eget bryllup. Og man får en slutt som er brutal, men ikke som man forventer.

Det som slår meg med Promising Young Woman kontra andre hevnfilmer er jo at hvor «normal» ondskapen er. Al Monroe har gjort noe i en situasjon som er ødeleggende for mange, men ikke av den ondskapen som typisk fremstilles i hevnfilmer som Peppermint eller Law Abiding Citizen (som er de nyeste jeg har sett).

Dette er en film som for min del kommer til å være i bevisstheten min en stund. Anbefales.