Eg snakkar om det heile tida 📚

2020-07-22

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof er en samling tekster av opplevelser Camara Lundestad Joof har hatt gjennom sitt liv som halvt norsk og halvt gambisk i Norge (og andre land). Fra opplevelsen pÄ 17. mai som jente i Nordlandsbunad og bli fortalt av en eldre kvinne om at hun ikke har rett til Ä gÄ i noe sÄnt til antagelser om at pga hennes hudfarge sÄ har hun ikke betalt for billett til Ä sitte pÄ 1. klasse pÄ toget. FÞrstnevnte er jo en del av den veldig utbredte holdningen om at du mÄ vÊre norsk, men ikke for norsk, fordi det er feil det ogsÄ. Og Joof er jo tross alt veldig norsk, nordlending som hun tross alt er. Og man tenker pÄ lignende historier man har lest om glade unger pÄ 17. mai som fÄr beskjed om at de ikke har noen rett i Ä vifte med flagg eller gÄ i bunad.

Boken er bare 94 sider lang, men jeg aldri lest noe som gir meg sÄ mange slag i magen som nÄr Joof skriver om sine opplevelser. Og kostnaden det har for henne nÄr hun spiller situasjonen pÄ nytt og pÄ nytt i hodet sitt. Og assosiasjonene hun fÄr av enkelte gjenstander fordi de er for sterkt knyttet til en situasjon. Om hvor slitsomt det hele tiden mÄ vÊre.

Og da tenker jeg ikke en gang pÄ situasjonen der hun ble slÄtt bevisstlÞs som 14-Äring og var sekunder fra Ä bli bundet fast til en bil og bli slept rundt.

Sistnevnte er jo et klart eksempel pÄ den livsfarlige rasismen som finnes i Norge (sammens med f.eks Benjamin Hermansen og Arve Beheim Karlsen som grelle eksempler pÄ hvor galt det kan gÄ). Men de fleste opplevelsene er jo drÄpene som over tid vil slipe ned steinen. Som f.eks at enkelte bruker neger i tide og utide.

NÄr Afrikan Youth in Norway pÄ 90-tallet begynte Ä jobbe for at vi skulle slutte Ä bruke neger og mulatt, tenkte jeg som mange at dette var da fryktelig til hÄrsÄrhet, og at ordet i seg selv ikke har samme konnotasjoner som det sÄkalte n-ordet i USA.

Men jeg begynte Ă„ etterfĂžlge Ăžnsket deres fordi det ikke kostet meg noe sĂŠrlig, annet enn Ă„ kanskje noen ganger bruke noen flere ord. Og kanskje fordi min holdning om hvem som kan kalle seg norsk kanskje er litt mer liberal enn de fleste. Hudfarge er i alle fall ikke en faktor.

Alle har vi fordommer, og i stÞrre eller mindre grad er dette med pÄ Ä pÄvirke vÄre samhandlinger med andre mennesker. KonduktÞren i det ene eksempelet Joof nevner er kanskje ikke rasist, men det er gode muligheter for at hudfargen til den andre passasjeren pÄvirket hvordan konduktÞren oppfÞrte seg. Og selv har jeg vÊrt i situasjoner (i hine hÄrde dager nÄr jeg jobbet pÄ 2. linje support f.eks) der kjÞnn, navn eller alder har medfÞrt at jeg har gjort antagelser som ofte blir knust sekunder etter at interaksjonen begynte. Men hvorvidt det er et problem handler mest pÄ om en selv tilpasser seg ny viten eller kjÞrer pÄ med sine antagelser.

Ingen er ens alder, kjþnn, hudfarge, fþdested, bosted, [
] eller sosiþkonimiske klasse.