Papirhuset 📺

2020-04-19

There will be spoilers 📯 (skal være et spoilerhorn).

Papirhuset/La Casa de Papel er en spansk serie som er ganske så populær på Netflix. En broket forsamling av kriminelle som bruker diverse bynavn som kodenavn ledes av den brilliante Professoren. De tar kontroll over seddeltrykkeriet til Banco de España. Og skal kjøre seddelpressene for fullt for å komme unna med 2,4 milliarder Euro.

Stor bruk av tilbakeblikk for å forklare ting som skjer i «nåtid», plottvister i øst og vest og nord og sør. Såpeoperalignende dramaturgi og konflikter mellom gisseltakerne, mellom gislene, og mellom gisseltakere og gisler. Tonnevis med kunstig spenning basert på idiotiske valg noen gjorde tidligere i episoden eller serien eller før situasjonen startet.

Og hvordan klarer man å holde dette i gang i 31 episoder (og basert på hvordan den 31. episoden slutter, i alle fall en sesong til). Vel. Første halvdel av serien handler om ranet av seddeltrykkeriet, andre halvdel handler om å stjele den spanske stats gullreserver (og for å frigi en av sine kompanjonger som blir arrestert i begynnelsen av tredje sesong).

Og har man brukt plottvister i stor grad i første halvdel av serien, så må man jo skru opp volumet i andre halvdel.

Uten at det nødvendigvis blir bedre TV av det.

Men likevel fortsatte jeg å se, dog mot slutten var det mest fordi jeg sterkt mislikte alle gisseltakerne og håpte at alle sammen skulle bli meid ned.

For det er jeg egentlig litt uklar på. De to første sesongene presenterer jo Professoren og gjengen som en slags Robin Hood lignende gruppe som blir heiet på at den spanske befolkningen. Nå kjenner jeg jo ikke til stemningen i Spania med tanke på økonomi og arbeidsløshet, men har litt problemer med at gjengens handlinger skulle medføre en fanskare og dertilhørende redusering av politiets handlingsrom. De tok gisler for faen. Truet uskyldige mennesker. Og for å ikke snakke om når de angriper Banco de España i sesong 3 & 4. Stiller meg tvilende til at det samme hadde skjedd i Norge om noen inntok Norges Bank.

Men det er jo TV. Fryktelig enkelt å manipulere, selv om ikke serien akkurat selger dette på en god måte.

Helt siden Sopranos kom på TV så har vi jo blitt servert antihelter både her og der på film og TV. I utgangspunktet særdeles usympatiske rollefigurer som vi blir kjent med på en måte som gjør at vi forstår de litt, og på en måte begynner å like de litt. Jeg antar at serieskaperne av Papirhuset har samme mål, men etterhvert som jeg så på sesong 3 og 4 innså jeg at for min del hadde de begynt å feile spektakulært. Jeg begynte å mislike Professoren og hans brokete forsamling. Og at jeg fortsatte å se fordi jeg håpte at alle skulle bli meid ned. I alle fall når begeret med patos rant over og man mer eller mindre hadde en begravelsesprosesjon ut fra Banco de España og samtidig tok ut politiledelsen på null komma niks med en latterlig skandale. Eller, skandalen var jo «reell», men hurtigheten til skandalen var latterlig.

Jeg kan akseptere litt flaks. Jeg kan akseptere litt god planlegging. Men at man hele tiden har tonnevis med flaks og har planlagt alle mulige trekk politiet gjør og har mottrekk klare for alle eventualiteter hele tiden blir mer fantasi og magi, og fjerner meg fra realismen de prøver å etablere.

Superheltfilmer/serier fungerer fordi det er en etablert sjanger. Papirhuset begynner for meg å være en serie som er basert på realisme, men plutselig innfører at Professoren og gjengen er superskurker med superkrefter.

Og da begynner det å bli en fryktelig dårlig serie i mine øyne. Nå kan det jo være at ettersom jeg mer eller mindre har hatt seriemaraton med Papirhuset siden påskehelga, så har jeg sett den fortere og tettere enn jeg egentlig liker å se på serier, så det kan jo farge min mening. Men likevel, når jeg faktisk roper «SKYT DA» når en av seriens antihelter er i en truende situasjon, så er det ikke akkurat et positivt tegn for seriens utvikling.

Bortimot det eneste spennende som kom ut av de to siste sesongene av serien er Najwa Nimri sin rolle som den høygravide politietterforskeren Alicia Sierra.

Så når den femte sesongen kommer, så håper jeg det er slutten for serien. Og at professoren og gjengen ikke lever lykkelig i paradis når serien er omme. De skal være døde eller i fengsel.