Papirhuset đŸ“ș

2020-04-19

There will be spoilers 📯 (skal vére et spoilerhorn).

Papirhuset/La Casa de Papel er en spansk serie som er ganske sÄ populÊr pÄ Netflix. En broket forsamling av kriminelle som bruker diverse bynavn som kodenavn ledes av den brilliante Professoren. De tar kontroll over seddeltrykkeriet til Banco de España. Og skal kjÞre seddelpressene for fullt for Ä komme unna med 2,4 milliarder Euro.

Stor bruk av tilbakeblikk for Ä forklare ting som skjer i «nÄtid», plottvister i Þst og vest og nord og sÞr. SÄpeoperalignende dramaturgi og konflikter mellom gisseltakerne, mellom gislene, og mellom gisseltakere og gisler. Tonnevis med kunstig spenning basert pÄ idiotiske valg noen gjorde tidligere i episoden eller serien eller fÞr situasjonen startet.

Og hvordan klarer man Ä holde dette i gang i 31 episoder (og basert pÄ hvordan den 31. episoden slutter, i alle fall en sesong til). Vel. FÞrste halvdel av serien handler om ranet av seddeltrykkeriet, andre halvdel handler om Ä stjele den spanske stats gullreserver (og for Ä frigi en av sine kompanjonger som blir arrestert i begynnelsen av tredje sesong).

Og har man brukt plottvister i stor grad i fÞrste halvdel av serien, sÄ mÄ man jo skru opp volumet i andre halvdel.

Uten at det nĂždvendigvis blir bedre TV av det.

Men likevel fortsatte jeg Ä se, dog mot slutten var det mest fordi jeg sterkt mislikte alle gisseltakerne og hÄpte at alle sammen skulle bli meid ned.

For det er jeg egentlig litt uklar pÄ. De to fÞrste sesongene presenterer jo Professoren og gjengen som en slags Robin Hood lignende gruppe som blir heiet pÄ at den spanske befolkningen. NÄ kjenner jeg jo ikke til stemningen i Spania med tanke pÄ Þkonomi og arbeidslÞshet, men har litt problemer med at gjengens handlinger skulle medfÞre en fanskare og dertilhÞrende redusering av politiets handlingsrom. De tok gisler for faen. Truet uskyldige mennesker. Og for Ä ikke snakke om nÄr de angriper Banco de España i sesong 3 & 4. Stiller meg tvilende til at det samme hadde skjedd i Norge om noen inntok Norges Bank.

Men det er jo TV. Fryktelig enkelt Ä manipulere, selv om ikke serien akkurat selger dette pÄ en god mÄte.

Helt siden Sopranos kom pÄ TV sÄ har vi jo blitt servert antihelter bÄde her og der pÄ film og TV. I utgangspunktet sÊrdeles usympatiske rollefigurer som vi blir kjent med pÄ en mÄte som gjÞr at vi forstÄr de litt, og pÄ en mÄte begynner Ä like de litt. Jeg antar at serieskaperne av Papirhuset har samme mÄl, men etterhvert som jeg sÄ pÄ sesong 3 og 4 innsÄ jeg at for min del hadde de begynt Ä feile spektakulÊrt. Jeg begynte Ä mislike Professoren og hans brokete forsamling. Og at jeg fortsatte Ä se fordi jeg hÄpte at alle skulle bli meid ned. I alle fall nÄr begeret med patos rant over og man mer eller mindre hadde en begravelsesprosesjon ut fra Banco de España og samtidig tok ut politiledelsen pÄ null komma niks med en latterlig skandale. Eller, skandalen var jo «reell», men hurtigheten til skandalen var latterlig.

Jeg kan akseptere litt flaks. Jeg kan akseptere litt god planlegging. Men at man hele tiden har tonnevis med flaks og har planlagt alle mulige trekk politiet gjĂžr og har mottrekk klare for alle eventualiteter hele tiden blir mer fantasi og magi, og fjerner meg fra realismen de prĂžver Ă„ etablere.

Superheltfilmer/serier fungerer fordi det er en etablert sjanger. Papirhuset begynner for meg Ä vÊre en serie som er basert pÄ realisme, men plutselig innfÞrer at Professoren og gjengen er superskurker med superkrefter.

Og da begynner det Ä bli en fryktelig dÄrlig serie i mine Þyne. NÄ kan det jo vÊre at ettersom jeg mer eller mindre har hatt seriemaraton med Papirhuset siden pÄskehelga, sÄ har jeg sett den fortere og tettere enn jeg egentlig liker Ä se pÄ serier, sÄ det kan jo farge min mening. Men likevel, nÄr jeg faktisk roper «SKYT DA» nÄr en av seriens antihelter er i en truende situasjon, sÄ er det ikke akkurat et positivt tegn for seriens utvikling.

Bortimot det eneste spennende som kom ut av de to siste sesongene av serien er Najwa Nimri sin rolle som den hĂžygravide politietterforskeren Alicia Sierra.

SÄ nÄr den femte sesongen kommer, sÄ hÄper jeg det er slutten for serien. Og at professoren og gjengen ikke lever lykkelig i paradis nÄr serien er omme. De skal vÊre dÞde eller i fengsel.