Terminator: Dark Fate 🍿

2020-03-08

Man skulle jo tro at en Terminatorfilm med både Linda Hamilton og Arnold Schwarzenegger burde hatt gode forutsetninger for å være underholdende saker. Er en del år siden sist jeg så Terminator, men den var fortsatt underholdende da med sine år på baken. Er en film som kunne ha hatt godt av en nyinnspilling (om man hadde klart å vise måtehold, holde seg tro til orginalen).

Og Terminator 2: Judgment Day redefinerte vel på mange måter denne typen film når den kom ut i 1991. Tidenes dyreste film, med nyskapende bruk av datagenererte effekter. Også noen år siden jeg har sett den på nytt (men mer nylig enn originalen). Og så vidt jeg husker fra sist, så gjør den seg fortsatt bra. Relativt tidløs.

Terminator 3: Rise of the Machines var vel sånn der passe. Ekstra medium. Mens Terminator: Salvation var dårlige greier. Og så vidt jeg husker så var Terminator: Genisys underholdende nok for min del, og den bedre av de disse tre. Ikke at det er noen stor målestokk.

Jeg hadde ikke akkurat store forventninger til Dark Fate, men pga involveringen til Linda Hamilton og Arnold Schwarzenegger var de litt mer til stede enn de foregående filmen. Selv om det bare var Salvation som hadde foregått uten Arnold foran kameraet.

Og selv med mine relativt lave/ikke tilstedeværende forventninger, så må jeg vel si at Dark Fate er skuffende. En film som har penger bak seg. Men ikke kunstnerene. En film som har effektene bak seg, men ikke fortellingen. Alt i alt så føles dette som en film som kjører lett blanding av litt fra originalen og store deler av Judgment Day til en historie, samtidig så begynner den på nytt. Det er ikke Skynet som er fienden lengre, det er noe annet. Men fremtiden ligner fortsatt på fremtiden fra da Skynet var en ting. Også Terminatorene. Og den nye tingen i fremtiden har også tro på å sende Terminatorer tilbake i tid for å rydde unna sin samtids fiender. Akkurat som Skynet i 2029.

Natalia Reyes gjør en helt grei rolle som den nye Sarah Connor. Mackenzie Davis er helt grei som den nye Kyle Reese. Selv om det virker som at hun ble tvunget til å spille rollen mer som en T-800 enn et menneske. Som er litt synd, fordi hun er bedre enn hun fikk lov til å vise frem i denne filmen. Den nye Terminatoren fra fremtiden i Gabriel Luna sin skikkelse er meh. Arnold er grei, mens Linda heller ikke fikk så mye å spille på. Og ikke klarte de å utnytte nostalgien fra de to første filmene. Fordi, som sagt, så er ikke Skynet en ting lengre, fordi Rise of the Machines, Salvation og Genisys er fra en alternativ tidslinje (visstnok), og hva som skjedde med John Connor fortelles i en liten 30 sekunders scene helt i begynnelsen.

Alt i alt er denne filmen det motsatte av hva jeg mener når jeg snakker om «om man hadde klart å vise måtehold, holde seg tro til orginalen». Her er det snakk om å toppe hele dritten i spektakulære scener, så det de evt. prøver å fortelle av en historie forsvinner dessverre bort i en kakofoni av eksplosjoner. En trend som ofte er med disse storproduksjonene. Det virker som om man er redd for å la filmene puste, la handlingen ta noen hvileskjær, uten at jeg skal navngi noen host kremt Rise of Skywalker.