2020-03-03

For noen uker siden var det innenfor den sfæren som bryr seg om alt Apple en liten diskusjon om iPad, multitasking og hvor brukervennlig og intuitivt det er. Personlig så bruker jeg aldri Split View på min iPad Pro, bare Slide Over. Kunne jeg ha slått av førstnevnte og bare brukt sistnevnte hadde jeg foretrukket det, men så vidt jeg kan se er det enten eller.

Det slår meg dog at det kan virke som om noen av de som kommenterer setter likhetstegn mellom intuitivt og det man er vant med/tillært. Er f.eks multitasking på iPad mer komplisert Mac? Ja, selvsagt. Men noe annet kunne man vel vanskelig forvente med noe som i hovedsak har vært «ett vindu, en app» siden starten, kontra en plattform som støtter flere overlappende vinduer og som kontrolleres med både tastatur og mus. Kan iPad bli bedre på dette? Burde jo være muligheter for det. Tror jeg. Jeg håper i alle fall at Apple har store ressurser som jobber med det.

Er det f.eks mer intuitivt forskjellen mellom singelklikk, dobbeltklikk, klikk og hold alt ut i fra hva som er under musepekeren og hva man vil gjøre med det? Høyreklikk eller ctrl+klikk? CMD+X/C/V er jo den mest naturlige ting i dag, men var det det når Mac var ny på markedet? For noen år siden så endret Apple rulleretningen på styreflaten når man brukte to fingre på for å se nedover på f.eks en webside. Det kaller den naturlig, men for mange var den alt annet enn naturlig i begynnelsen, fordi det var motsatt av hva de var vant med. Men når iPhone ble utbredt så ble jo det som kalles naturlig faktisk naturlig.

Eller er mye av det man føler er intuitivt i større grad bare tillært? Og at litt av problemene mange har med f.eks nye funksjoner og manglende oppdagbarhet rett og slett en følge av at man ikke leser om nye funksjoner, ser på demovideoer og leser manualer. Fordi man skal argumentere veldig godt om man hevder at iPhone og iPad ikke er brukervennlig og intuitivt. Er det enkelte aspekter med de som er veldig komplekse og lite åpenbare. Absolutt, men det er jo også fordi mange krever og forventer at disse dingsene skal gjøre flere og mer komplekse ting. I Polish Stink Eye så fortalte jo f.eks Gruber at det tok en stund før han fant ut at trykk og hold på hjemknappen poppet opp en meny der han kunne skifte mellom de forskjellige brukerene, i stedet for å gå via innstillinger. Personlig så oppdaget jeg den første gangen jeg brukte tvOS 13 fordi jeg bruker den knappen til å sette Apple TV i dvale og slå av selve TV-en, og la merke til at det var mulighet til å bytte mellom brukere der.

Det trengs faktisk litt egeninnsats for å lære seg nye funksjoner når OSene utvikler seg. Det er en grunn til at Apple f.eks skriver om nye funksjoner, har supportsider og legger ut håndbøker på Apple Books. Kan hende at man husker at det var ikke sånn på 80-tallet med Mac, men jeg tror nok at det er ting som har gått i glemmeboka med tanke på innsats man faktisk la ned for å lære seg maskinen.