2020-02-27

I begynnelsen av desember var jeg med å støtte et prosjekt på Kickstarter. Som jeg nå angrer litt på. Fordi denne gjengen mener det er god oppførsel å sende ut «oppdateringer» som handler om salg av deres produkter som er tilgjengelig utenfor Kickstarter. Eller sende ut «oppdateringer» som promoterer et annet prosjekt de har startet. 4 av 8 oppdateringer var ikke relatert til prosjektet.

Ser man på kommentarene under hver «oppdatering» så er det vel sånn cirka 98% misnøye med prosjektets oppførsel.

Og ikke nok med det, de bruker også Backerkit til å sende e-post som reklamerer for det urelaterte prosjektet. Denne informasjonen de fikk av meg for å sende meg belønningen for min støtte. Så fem eposter på fire dager om å støtte et annet prosjekt gjorde meg faktisk såpass irritert at jeg faktisk postet en kommentar på «oppdateringen». Og til og med brukte rapporteringsfunksjonen på prosjektsiden til å klage de inn til Kickstarter for overdreven bruk av oppdateringsfunksjonen til å spamme oss ned med urelatert info. Du skal jobbe hardt for å irritere meg såpass at jeg faktisk bryr meg. Normalt sett ville jeg bare ha ristet på skuldrene og arkivert e-posten.

I dag kom det et svar fra Kickstarter.

We’ve investigated and determined that it doesn’t violate our rules or community guidelines.

Første regel i Community Guidelines:

Don’t spam.
This includes link-bombing, promoting a project where it shouldn’t be promoted, sending unsolicited @’s on Twitter, hyping third-party services, and using email lists from outside sources, to name a few. The comment and messaging systems on Kickstarter are here so people can communicate, ask questions, and cheer one another along — not for spam.

Så ja, ut i fra denne beskrivelsen kan det kanskje tyde på at Kickstarter sin regel omhandler prosjekters oppførsel på andre plattformer enn Kickstarter. Skulle jo tro at Kickstarter burde være litt mer opptatt av oppførsel på den plattformen de kontrollerer, så får Twitter osv. bry seg om andres oppførsel på deres plattformer.

Andre regel er:

Don’t be a jerk.
Conversation is an essential part of our community — we encourage backers to talk to creators and to talk to each other, especially when they have questions. All we ask is that those conversations stay honest and considerate. Don’t post obscene, hateful, or objectionable content. Don’t post personal information. Don’t post copyrighted content without permission. If you don’t like a project, don’t back it, simply move along. Please always have respect for our shared space and the other folks visiting it.

Jeg synes prosjektet er duster slik de oppfører seg, ignorerer alle tilbakemeldinger på at de som støtter prosjektet synes at dette er spammete, og heller ikke deltar i diskusjonene på sine «oppdateringer».

Og var jeg ikke irritert nok før pga spam, så ble jeg dobbelt irritert med det svaret Kickstarter ga. At jeg faktisk kontaktet de for si min mening.

Jeg lurte på hvilken ratio det måtte være før de anså noe som spam. 5 av 8? 6 av 8? 7 av 8? 8 av 8? 9 av 8? Jeg henviste til de to overnevnte reglene, og påpekte at når noen har klart å irritere meg såpass at jeg reagerer så har de sannsynligvis gått over streken med god margin. Og at når Kickstarter ikke fant noe brudd på sine regler, så doblet de den irritasjonen.

Jeg nevnte min støtte til et prosjekt der jeg aldri fikk belønningen pga konkurs. Eller det prosjektet som leverte 2,5 år for sent uten lovt funksjonalitet og som ble kjøpt opp av et annet selskap kort tid etterpå, som dermed stoppet opp all utvikling slik at lovt funksjon aldri ville komme. Og da snakker vi om to prosjekter på tilsammen $500.

Men at det var først nå med dette prosjektet oppførsel og Kickstarter sitt svar at jeg ble skikkelig irritert.

Såpass irritert at jeg til slutt skrev

But I will now delete my account from Kickstarter. And I will never ever again back another project on Kickstarter.

Det er to prosjekter jeg fortsatt venter på belønningen til. Det overnevnte som irriterte vettet av meg, og et annet (som vet å oppføre seg). Begge har informasjonen de trenger via Backerkit, så forhåpentligvis får jeg belønningene når tiden er inne. Og kommer det aldri så rister jeg bare på skuldrene og sier «jaja».

Hi there,
We wanted to let you know that your Kickstarter account has been deleted.
If you did not make this change to your account, please contact our support team as soon as possible.
Thank you,
Kickstarter

Jeg kommer ikke til å kontakte Kickstarters support.

Og etter en time kom det et slags svar fra Kickstarter.

Thanks for taking the time to send us your thoughts. We’re always working to make Kickstarter better, and it really helps to get genuine feedback from members of the community like you. We’ll keep your words in mind as we continue to develop and work to improve everyone’s experience here.

Jaja, jeg er ikke en del av dette «fellesskapet» lengre. Måtte alle involverte i det aktuelle prosjektet og Kickstarter oppleve at det alltid er knekkebrødsmuler i senga uansett hva de gjør, og at det periodevis begynner å klø på et punkt de akkurat ikke greier å gjøre noe med det selv.