22. juli

2018-07-22

Ikke at jeg tror på djevelen, men i dag er det 7 år siden han herjet i Oslo sentrum og på Utøya. Jeg husker fortsatt på at jeg satt oppe hele natta og så på nyhetssendingene og fulgte med på Twitter, mens jeg hørte helikoptre i skytteltrafikk lande på Ullevål Sykehus 2 kilometer unna.

Og den hemingwayske seksordsnovellen fra den natten er:

«Stillheten når han sa 80 døde».

Jeg har aldri sett og hørt journalister miste munn og mæle som jeg gjorde den natten når politidirektøren hadde en pressekonferanse midt på natten.

Og det ble ikke bedre om morgenen når de som hadde fått sove natten igjennom våknet og leste nyhetene om antall døde og reagerte på Twitter.

Og det var i disse dager jeg skjønte at det kontinuerlige nyhetskonsumet ikke var godt for sjela.

Vi feilet som samfunn som lot det skje. Og deler feilet mens det skjedde. Og i ettertid har vi definitivt feilet, særlig innenfor politikken.