Amazon Kindle Oasis

2017-06-30

I første halvdel av 2016 lanserte Amazon sin nyeste Kindle, under navnet Oasis. Dobbelt så dyr som en Paperwhite, så Oasis plasserte seg greit i klassen «WHOOOA, kjempedyr». Eventuelt i luksusklassen for de som ville ha en Kindle uten kompromisser. Skjermen i inneværende utgaver av Paperwhite og Oasis er den samme. Det som skiller Oasis ut fra de andre er jo den asymmetriske formen som gjør den særdeles mye tynnere enn Paperwhite, at den har fysiske knapper for neste/forrige side (i tillegg til tøtsj), og at det følger med et deksel som har et innebygd batteri som er med å lade opp Oasisen når den er koblet sammen eller ikke i bruk.

Strengt tatt så leser jeg egentlig ikke nok til å burde påkoste meg en Oasis. Men jeg har en førstegenerasjons Paperwhite som lider av ujevn belysning, særlig nederste delen av skjermen. Men noe må man jo bruke feriepengene på, og når en kollega skulle på en faglig samling i det forjettede land over dammen, benyttet jeg sjansen til å be han kjøpe med en Oasis.

[caption width=“2222” id=“attachment_2942” align=“aligncenter”]Kindle Oasis på et bord En Kindle Oasis i sitt naturlige habitat, på et bord hos det lokale vannhullet, Bruun-Larsen[/caption] 

Sammenlignet med utallige nettbrett med Android i samme prisklasse eller billigere (eller for de som er villige til å betale enda mer, en iPad Mini 4), så er det en Kindle Oasis en ekstragavant utlegg for å kun lese bøker, som mer eller mindre er det eneste den kan brukes til.

Men det er jo også litt av det som gjør en Kindle attraktiv. Det er kun en ting man kan gjøre med den. Lese. På et nettbrett så kan det fort tenkes at man begynner å sjekke Facebook, Twitter, nettaviser m.m. Det problemet har man ikke med en Kindle. Nå har vel de fleste av oss en hendig lommedatamaskin i nærheten, men det er et ekstra skritt med å legge fra seg Kindle, plukke opp iPhonen eller en S8 og sjekke sosiale medier, kontra på et nettbrett der man bare skifter fra en app til en annen (og kanskje har forstyrrende notifikasjoner påslått).

Sammenlignet med de to andre Kindlene jeg har eid (i tillegg til den overnevnte Paperwhiten hadde jeg også en 2. generasjons Kindle, med fysisk tastatur og uten bakgrunnsbelysning), så er denne etter min mening bortimot perfekt. Kanskje skjermen kunne ha beveget seg litt mer fra grått til hvitt, men det er for min del egentlig et ubetydelig ankepunkt. Den er lett. Tynn. God batteritid. Smart løsning med batteri i dekslet slik at selve enheten kan gjøres mindre og lettere. Jeg setter pris på de fysiske knappene. Leser man en del, eller har ambisjoner om å lese en del og ikke har nettbrett eller har en Paperwhite 1. generasjon (eller tidligere), så vil jeg sterkt anbefale denne. Nåværende generasjon av Paperwhite skal ha samme type skjerm, til halve prisen. Men i min bok er det verdt å betale ekstra for «luksusen» Oasis gir deg.