Årets

2016-01-17

Litt senere enn vanlig, men dette er ting jeg satte pris på av TV, film, bøker og spill i året som gikk. Som vanlig er det ikke nødvendigvis ting som er fra 2015, men det jeg satte pris på eller opplevde for første gang.

Lest

I fjor satte jeg opp et lesemål i Goodreads med det hårete målet om å lese 24 bøker. Endte opp med 17, så litt unna målet. Så har satt opp samme mål nok en gang.

 • Make Me av Lee Child. Årets Jack Reacher bok. Spennende som vanlig.
 • En fremmed jeg kjenner av Elin Åsbakk Lind. Novellesamling med vakre historier om lengsel, savn, ensomhet og vaner. Vakkert og vemodig. En favoritt.
 • We Are All Completely Beside Ourselves av Karen Joy Fowler. Om Rosemary som hadde en jevnaldrende søster og en bror. Og hva som skjedde der. Anbefales.
 • I Let You Go av Clare Mackintosh. Spennende. Snurrende.

Film

I 2015 var jeg vel flere ganger på kino enn jeg har vært på lenge. Flere gode filmer populærkulturelt sett, selv om filmsnobber vil nok se ned på det meste på min liste.

 • The Force Awakens. Star Wars er tilbake og vasker bort stanken fra forløpertrilogien og gir oss håp for fremtiden. Den gjorde det den skulle, ligner på de gode gamle og introduserer oss for nye spennende helter jeg ser frem til å se i de kommende filmene.
 • Innsiden ut er en fremragende visuell fremstilling fra Pixar om hva som kanskje skjer inne i hodet vår når humøret varierer. Morsom for unger, men det er nok en del foreldre som har fått seg noen tankevekkere av denne.

Ellers så satte jeg pris på Kingsman, Mad Max, Ant-Man, Mission Impossible og John Wick.

TV

Mens filmer ofte spiller på det sikre og er oppfølgere av oppfølgere, så skjer det mye spennende innenfor TV. Som podcasten TV Talk Machine ofte sier, så er vi i ‘times of confusion’, ‘to much TV’ og ‘the platinum age of television’. Ikke vanskelig å være enig i den påstanden. Tim Goodman hadde 46 serier på sin liste for 2015.

 • Orange Is the New Black illustrerer vel det greit. Debuterte i 2013, men det var først i 2015 jeg så på serien.
 • Fargo. Sesong to i antologien var strålende. Lagt til slutten av 70-tallet var det nok en strålende serie både teknisk og fortellermessig.
 • The Affair hopper frem og tilbake og forteller en historie fra forskjellige personers synsvinkel, ofte på en subtil måte.
 • Daredevil er nok en netflixserie. Deilig mørk, på grensen for voldelig, strålende skuespillerprestasjoner.
 • Mr. Robot er kanskje en av de mest visuelt spennende serier jeg har sett på lenge. Og Rami Malek tolker rollen sin på en strålende måte.

Ellers har jo følgende serier også underholdt meg stort i 2015: Homeland, The Americans, Game of Thrones, The Jinx, Arrow, The Flash, Mad Men, Narcos, The Knick, Unbreakable Kimmy Schmidt, Bloodline. Og jeg har fortsatt mange serier i kø.

Spill

Nah, MLB The Show og Shredder Chess. Jeg spiller mindre og mindre.